Auto centar MUP-a na provjeri: Kako su trošili gorivo i nabavljali djelove?

Komisija MUP-a istražuje kako su trošene zalihe goriva, a navodno su im sporne i neke nabavke autodjelova u Centru
352 pregleda 8 komentar(a)
vozni park MUP, Foto: Boris Pejović
vozni park MUP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2015. 14:38h

Interna komisija Ministarstva unutrašnjih poslova ispituje da li je i kakvih zloupotreba bilo u njihovom auto - centru dok je na tom mjestu u v.d. stanju bio šef Miloš Đurđić.

“Vijestima” je više više izvora saopštilo da je Đurđića krajem prošle godine smijenio novi načelnik Službe za kancelarijske opšte i pomoćne poslove MUP-a Vladan Delić.

On je, navodno, to učinio jer je tokom prvih kontrola utvrdio niz nepravilnosti u auto-centru, zbog čega je u dogovoru sa ministrom Raškom Konjevićem odlučio da napravi kadrovsku promjenu.

Đurđić je od tada neraspoređen, a na mjesto rukovodioca auto-centra postavljena je Bosiljka Dašić, koja je i ranije pokrivala tu poziciju.

Komisija MUP-a tokom kontrola bavi se istragom kako su trošene zalihe goriva u auto-centru, a prvi podaci ukazuju da se neki podaci na karticama za sada ne slažu sa stanjem.

Osim toga sporne su i neke nabavke autodjelova, pronađene u magacinu. Navodno, na lageru auto-centra nalaze se i neki djelovi koji ne odgovaraju nijednoj marki automobila, koji se nalaze u voznom parku MUP-a.

U vrhu MUP-a nijesu zadovoljni ni načinom na koji je funkcionisao auto-centar, jer se i neke manje popravke automobila nijesu mogle obaviti u njihovoj radionici u Zagoriču.

Nakon što komisija završi istragu rezultati će biti dostavljeni starješinama u MUP-u, koji će na osnovu podataka i mišljenja odlučiti da li ima elemenata za pokretanje disciplinske ili neke druge odgovornosti.

“Vijesti” su prije dvadesetak dana poslale MUP-u pitanja o tome da li se komisija bavi istragom oko mogućih zloupotreba u auto-centru, ali do sada nijesu odgovarali na dopis.

U voznom parku MUP-a i Uprave policije nalazi se 906 službenih automobila, na čije se održavanje, registraciju i gorivo godišnje trošilo i preko tri miliona eura.

Tokom 2012. godine u MUP-u i UP se na gorivo potrošio 2.046.797,81 euro, dok je na redovne servise, popravke i registraciju otišlo 1,2 miliona eura.

Upravo zbog velikog udara na budžet MUP-a, Konjević se dolaskom na tu funkciju posebno pozabavio racionalizacijom troškova u tom resoru.

Krajem aprila prošle godine, a na osnovu preporuka Vlade, MUP je Upravi za imovinu predao 373 automobila, jer je službenicima policije naređeno da parkiraju vozila čija je starost bila preko 20 godina.

I pored toga, u voznom parku MUP-a nalazi se veliki broj “krševa”, čija godina proizvodnje datira još iz prošlog milenijuma, zbog čega se mnogo više budžetskog novca troši na servis, ali i na gorivo.

Lani je na na gorivo potrošeno 1,7 miliona eura.

Bonus video: