Opozicija kritikovala: Razoružajte kriminalce, lovce ostavite na miru

oslanik Milan Knežević (DF), kazao je juče da bi se policija, ukoliko krene da pretrese i razoruža pripadnike organizovanih kriminalnih grupa iz Bara, “vratila prije Sozine”
1 komentar(a)
Uništavanje viška naoružanja, Foto: MUP
Uništavanje viška naoružanja, Foto: MUP
Ažurirano: 19.02.2015. 08:56h

Dio opozicionih poslanika, saopštio je juče da država ne smije i neće da razoruža brojne kriminalce, ali da je jako krenula u obračun sa lovcima, ljudima koji u kućama drže trofejno oružje, porodično nasljeđe...

U parlamentu je sinoć završena rasprava o novom Zakonu o oružju, čijim će se usvajanjem, vjeruju u Vladi, smanjiti broj ilegalnog oružja i municije i tako povećati ukupna bezbjednosti.

Poslanik Milan Knežević (DF), kazao je juče da bi se policija, ukoliko krene da pretrese i razoruža pripadnike organizovanih kriminalnih grupa iz Bara, “vratila prije Sozine”.

“To zna čitava Crna Gora, ali zato pokušavate da, preko lovaca, ljudi koji drže trofejno oružje, popunite budžet... Demonstrirate snagu države, a ako bi se udružile posvađane kriminalne grupe, pokorili bi Crnu Goru za manje od 24 časa”, kazao je Knežević.

Njegov kolega Nebojša Medojević, konstatovao je da postoji cjenovnik po kojem se, u pravosuđu, kod određenih sudija, dobijaju uslovne kazne za nelegalno nošenje oružja. On je rekao da je u 2013. godini - od 212 riješenih predemta, bilo 123 uslovne osude, kao i da je godinu kasnije bilo 70 odsto uslovnih osuda.

I on je rekao da država članovima organizovanih kriminalnih grupa dozvoljava nošenje oružja.

“Sudska praksa ih nagrađuje, jer tim oružjem maltretiraju građane, ranjavaju ih, vrše teška krivična djela... Sutkinja Aleksandra Leković donijela je sve oslobađajuće presude”, kazao je on.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja ocijenio je da se nigdje u Evropi “ne vitla pištoljima na javnom mjestu kao kod nas”.

“Tražimo da se u Članu 13, koji definiše mogućnost dobijanja oružja, starosna granica pomjeri sa 18 na 25 godina starosti života i da se se nikakvo, niti vazdušno, niti luk, može koristiti na javnim posjedima”, kazao je.

Ministar policije Raško Konjević, rekao je da ne postoje evidencije kome je dijeljeno oružje početkom 90-ih godina, dodajući da nije moglo biti dijeljeno po zakonu.

On se saglasio sa poslanicima koji su kritikovali kaznenu politiku: “Policija ne može da optužuje i presuđuje. Zajedno sa tužilaštvom optužuju, a sud presuđuje”

Bonus video: