DA LI ĆE BITI SASLUŠAN I VESELIN VUČKOVIĆ?

SDP protiv Informera: Saslušavaće Uskokovića

50 pregleda 1 komentar(a)
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2015. 19:53h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nataša Bošković saslušaće glavnog i odgovornog urednika tabloida “Informer” Novaka Uskokovića, a naknadno će odlučiti da li će u postupku saslušavati bivšeg v.d. Vrhovnog državnog tužilaštva Veselina Vučkovića.

To je odlučila na početku spora po tužbi SDP-a koja od "Informera” traži 50.000 eura odštete zbog objavljenih tekstova u kojima se ta partija optužuje za učestvovanje u malverzacijama u Lučkoj kapetaniji u Kotoru. Sud će, između ostalog, izvršiti uvid u sporne tekstove “Informera”, kao i u novinski članak objavljen u “Vijestima” u kojem se prenosi izjava Veselina Vučkovića da je pokojni kapetan Nikola Drakulović osumnjičen da je prisvojio 560.966 eura iz Lučke kapetanije, ali da je slučaj arhiviran zbog njegove smrti, te da nije bilo sumnje u bilo kog drugog povodom tog slučaja.

Sud će, takođe, od VDT-a tražiti kompletan spis predmeta tužilačke istrage, a “Informeru” je naloženo da dostavi e-mail korespondenciju u vezi sa upitnicima koje tvrde da su slali Skupštini prije pisanja spornih tekstova.

U tužbi se, između ostalog, navodi da je “Informer”, u martu 2014, objavio tekstove kojima se implicira da Specijalno tužilaštvo vodi istragu protiv SDP-a zbog sumnje da su njeni članovi prisvajali novac iz tog kotorskog preduzeća. „Prije objavljivanja teksta niko iz lista nije tražio bilo kakve informacije. Isto tako, očito, nije tražena bilo kakva zvanična informacija od tužilaštva (koje navodno vodi istragu), niti Ministarstva saobraćaja i pomorstva (kao resornog)", navodi se, između ostalog, u tužbi.

U tužbi se podsjeća i da su upravo članovi SDP-a ukazali na sumnje u nepravilnosti u radu Lučke kapetanije i preduzeli adekvatne mjere da se pokrenu relevantni postupci.

U odgovoru na tužbu se ističe da u tužbi nije objašnjeno na koji način, odnosno kojom izjavom je povrijeđen ugled tužioca. „Izvor koji je dao podatke koji su bili osnova za objavljivanje spornih tekstova, u ranijoj saradnji s tuženim bio je izuzetno pouzdan, te nije bilo osnova da tuženi posumnja u istinitost navoda svog izvora", ukazuje se u odgovoru na tužbu.

Dalje se dodaje da je tuženi jasno i nedvosmisleno u tekstovima naveo da se radi o pretpostavljenoj, a ne dokazanoj krivici, te da su netačni navodi da se nijesu obraćali SDP-u i tužilaštvu u vezi sa spornim tekstovima, ali im, kako ističe, nikad nije odgovoreno. Suđenje se nastavlja 19. marta.

Traži saslušanje Krivokapića, Stanića i Šehovića zbog rejtinga

Uskoković je juče tražio i saslušanje predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića, Mirka Stanića i Damira Šehovića na okolnosti rejtinga partije, dok je advokat Siniša Gazivoda, punomoćnik SDP-a, naveo da ne spori da je rejting te partije jako visok, ali da smatra da su sporni tekstovi doveli i mogli dovesti do toga da rejting bude gori. Sud će i o tom predlogu naknadno odlučivati