Nikšićani okupiraju Dom vojske

“Za ovo zdanje mnoge Nikšićane vežu lijepe uspomene, a on već deceniju propada. Često smo maštali šta bismo mi ovdje mogli napraviti i evo sjetili smo se. Mjesto je idealno za ovu našu priču. U svakom velikom gradu imate napuštene građevine koje postaju centar kulturnog zbivanja i enegrije koja se širi, koje služe za alternativnu kulturu”
109 pregleda 8 komentar(a)
PuNKt, Foto: Svetlana Mandić
PuNKt, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.02.2015. 08:44h

Tačno prije deset godina na nikšićki Dom vojske, mjesto u kome su se odigrale mnoge predstave, koncerti, književne večeri, izložbe, ali i dobre zabave, stavljen je katanac. Od tada su se čudne predstave igrale u Domu, a glavne uloge povjerene su narkomanima, pijancima i lutalicama.

Deceniju kasnije Dom, koji strpljivo čeka da postane Tehnopolis, dobija nove stanare - članove nevladinih udruženja “Tunjel” i “Civis Diversus”, entuzijaste koji su riješili da otvore jedinstven Kulturni centar (KC) “PuNKt”.

“Ideja o osnivanju kulturnog centra u Nikšiću, koji bi se bavio mladim umjetnicima i promocijom njihovog rada, nastala je na inicijativu glumca Petra Burića. Uz saglasnost i podršku Opštine Nikšić riješili smo, da dok ne počne gradnja Tehnopolisa, Dom vojske bude mjesto na kome ćemo realizovati naše ideje”, priča za “Vijesti” Boško Milović, izvršni direktor Civis Diversusa.

Miloš Gezović iz “Tunjela” objašnjava da im je želja da probude “usnuli grad”, da sugrađane trgnu iz melanholije i da slijepa ulica koja je nekada bila centar kulture (tu se nalazilo pozorište, Dom vojske i Dom revolucije) ponovo oživi.

“Za ovo zdanje mnoge Nikšićane vežu lijepe uspomene, a on već deceniju propada. Često smo maštali šta bismo mi ovdje mogli napraviti i evo sjetili smo se. Mjesto je idealno za ovu našu priču. U svakom velikom gradu imate napuštene građevine koje postaju centar kulturnog zbivanja i enegrije koja se širi, koje služe za alternativnu kulturu”, kaže Gezović.

U tu svrhu, za sada će poslužiti i nikšićki Dom vojske.

“KC je prilika da realizujemo sve naše ideje, ali i da okupimo ljude koji su iz Nikšića, ali su zbog posla vezani za druge gradove. Riješili smo da oko nas napravimo svijet koji nam odgovara i da pozovemo i druge da nam se priključe, da što više ljudi povjeruje da možemo da promijenimo stvarnost i da tako pokrenemo kulturnu revoluciju”, objašanjava izvršni direktor “Tunjela”.

Kako rekoše ne žele da kritikuju već da mijenjaju stvarnost, apolitični su i umjetnost je njihova jedina misija. Za sada imaju dva kompjutera, nekoliko vizionara i pedesetak “zaraženih” entuzijasta.

“Dok čekamo neke nove prostorije riješili smo da ‘zauzimamo’ napuštene zgrade koje su ujedno najinspirativnije za nas. Povezali smo se i sa nikšićkim umjetnicima i odlučili da početak rada ‘PuNKta’ bude u znaku multimedijalnog dana kada će biti organizovana izložba fotografija, slika, skulptura, ali i koncert. I neće to biti samo jedan događaj, već priča koja će da traje”, obećava Milović i poziva sve ljude dobre volje da se priključe njihovoj ideji.

“PuNKt” će biti otvoren 20. februara a za realizaciju umjetničkog segmenta zadužen je Zdravko Delibašić, asistent na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, momak koga su Miloš i Boško “zarazili” idejom o kulturnom centru, a on nastavio da širi dobre vibracije.

“Imamo sjajnu, pozitivnu i kreativnu ekipu koja će iz ovoga ništa napraviti nešto. Izložba će biti multimedijalnog karaktera i sklopljena od slika, fotografija, instalacija, skulptura. Biće prikazan i dokumentarni film koji će pratiti naš desetodnevni angažman oko uređivanja prostora, a u kojem će i naši stariji sagovornici pričati o tome šta je Dom za njih značio”, objašnjava Delibašić.

Na izložbi će učestvovati desetak nikšićkih umjetnika mada su, kako reče Delibašić, u njihovoj kulturnoj misiji dobili podršku od kolega iz drugih gradova i već su umjetnici iz Podgorice i Cetinja izrazili želju da im pomognu.

Dok će dnevni termini biti rezervisani za izložbu, u napuštenoj koncertnoj sali, uveče će se održati koncert na kome će učestvovati nikšićki bendovi Mangrov i Manitou, kao i pobjednik prošlogodišnje Zaječarske gitarijade - Holographic Human Element iz Travnika.

Ovo je bunt, ali ne rušimo već stvaramo

“Ovo je misionarska priča i mi cijelom regionu šaljemo pozitivnu poruku da se u jednom gradu, u kome su godinama jenjavale kulturne institucije, rađa kulturni centar. Mislim da Nikšić konačno ima zdravu priču koja je uspjela da objedini više umjetničkih polja u jednu sferu. Ovo je bunt, ali ne bunt da nešto rušimo već da, praveći punktove na kojima mlada kreativna energija može da izrazi sve ono što ima, stvaramo centar kulture”, kaže Delibašić.

Kreatori “PuNKta” zahvalili su se Fondaciji “Ćano Koprivica“ i Fondaciji za aktivno građanstvo koja je, navode, od početka prepoznala njihovu viziju i podržala ih.

Bonus video: