Kolegijum ljekara iz BP: Hapse nas kao kriminalce

Kolegijum je istakao da je o hapšenju saznao iz medija, a da do danas ta ustanova nije obaviještena o odbukcionom nalazu
205 pregleda 42 komentar(a)
Duško Miladinović, Foto: Bpbolnica.me
Duško Miladinović, Foto: Bpbolnica.me
Ažurirano: 13.02.2015. 18:01h

Kolegijum ljekara bjelopoljske Bolnice navodi da je zatečen činjenicom o hapšenju načelnika Hiruškog odjelenja dr Duška Miladinovića.

U saopštenju dostavljenom medijima kolegijum navodi da ne postoji praksa u regionu, pa i šire da se ljekari zbog komplikacija u redovnom radu hapse, prije dokazane stručne greške i da im se čini da je ta praksa ustanovljena samo u Bijelom Polju, „jer je posao kojim se bavimo visoko odgovoran i rizican, sa komplikacijama koje su nepredvidive“.

„Prihvatamo da za svoje stručne greške odgovaramo, kada se dokažu, ali se na slažemo, da se sa nama postupa kao sa kriminalcima, zbog redovnog rada koji obavljamo, bez dokazane stručne greške“, navodi kolegijum Bolnice.

Kolegijum je istakao da je o hapšenju saznao iz medija, a da do danas ta ustanova nije obaviještena o odbukcionom nalazu, kojim je vjerovatno utvrđen uzrok smrti pacijentkinje Remke Ćovorić.

Ljekari bjelopoljske Bolnice smatraju da o uzroku smrti trebalo prvo obavijestiti tu ustanovu, koja je iz medicinskih i zakonskij razloga tražila obdukciju.

Oni su ukazali da je dr Miladinović u dugogodišnjoj praksi uspješno radio i imao iza sebe stotine pregleda i operacija.

„Mi smo kao dio zdravstvenog sistema Crne Gore, zabrinuti činjenicom da se stiče utisak da se u nas gubi povjerenje, kao Ustanovu čiji je primarni cilj i zadatak pružanje zdravstvene zaštite građanima Bijelog Polja, a i šire. Gubi se povjerenje građana u zdravstveni sistem s jedne strane, a s druge strane to se prenosi na ljekare u ovoj ustanovi, što ih čini nesigurnim i nebezbjedonosnim u pružanju zdravstvenih usluga“, kaže se u saopštenju kolegijuma Bolnice u Bijelom Polju.

Izražavjući duboko žaljenje porodici Ćorović, oba ustanova poručuje građanima da sistem funkcioniše i da kako sa etičkog, tako i sa stručno- profesionalnog nivoa mogu dobiti adekvatnu zaštitu. Dr Miladinović je uhapšen 11. februara zbog sumnje da je počinio teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. Sumnja se da je kriv smrt pacijentkinje Remke Ćorović, koja je preminula u operacionoj sali 18. decembra prošle godine. Njemu je prije dva dana Viši sud odredio jednomjesečni pritvor.

Bonus video: