Pikasova unuka šokira umjetnički svijet

Marina za Pikasa kaže da je bio nesposoban za ljubav
73 pregleda 0 komentar(a)
Marina Pikaso (Novina)
Marina Pikaso (Novina)
Ažurirano: 11.02.2015. 19:02h

Unuka Pabla Pikasa uzdrmala je umjetnički svijet najavom rasprodaje djedove ostavštine i to zaobilazeći uhodane kanale prodaje na tržištu umjetnina.

Prve glasine, koje su krenule prije mjesec dana, spominjale su prodaju sedam vrlo važnih slika i vile “La Californie” u Kanu, u kojoj živi Pikasova unuka Marina. Nasljednica vrijedne Pikasove ostavštine, koja broji deset hiljada djela slavnog djeda, opovrgla je prodaju vile i unijela paniku u redove aukcijskih kuća i trgovaca umjetninama najavom da će zbog potreba svog dobrotvornog rada prodavati umjetnine jednu po jednu, i to privatnim kanalima. Koliko će prodati vrijednih umjetnina, još ne zna, ali je sigurna da kreće u rasprodaju nudeći djelo “La Famillie” iz 1935.

Sliku porodice u sušnom krajoliku odabrala je zbog simbolike jer, kako kaže, “rodila sam se u velikoj porodici, ali ona nije bila porodica”. O tome je javno progovorila 2001. u knjizi memoara “Pikaso: moj djed”, optuživši slavnog umjetnika, kojeg opisuje kao čovjeka nesposobnog za ljubav, da joj je uništio djetinjstvo.

Pikaso nije ostavio testament pa je nakon njegove smrti nastupila borba za nasljedstvo. Marina je potpuno neočekivano naslijedila petinu ukupne ostavštine.

Bonus video: