Đuravčević predstavlja Crnu Goru na Bijenalu u Veneciji

“San svakog istoričara umjetnosti i likovnog kritičara je da bude selektor nacionalne postvake Venecijanskog bijenala - najveće i najprestižnije smotre likovne umjetnosti na svijetu”
110 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Đuravčević, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Đuravčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.02.2015. 07:50h

Crnu Goru na La Biennale di Venezia 56. Espozicione nternazionale d'Arte predstavlja umjetnik Aleksandar Đuravčević sa projektom “Sjećaš li se “ (Ti Ricordi), saopšteno je na juče održanoj konferenciji za medije u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Centar savremene umjetnosti za nacionalnog selektora odabrao je istoričarku umjetnosti Anastaziju Miranović, zbog njenih, kako je kazao direktor CSUCG Nenad Šoškić, brojnih kvalitetnih angažmana kada je riječ o savremenoj likovnoj umjetnosti.

“San svakog istoričara umjetnosti i likovnog kritičara je da bude selektor nacionalne postvake Venecijanskog bijenala - najveće i najprestižnije smotre likovne umjetnosti na svijetu”, kazala je Miranovićeva, naglašavajući da je u odabiru ovogodišnjeg crnogorskog predstavnika rukovođena kvalitetom umjetnikovog rada kao i njegovom internacionalnom prepoznatljivošću.

Rad Đuravčevića, umjetnika koji živi na relaciji Njujork - Crna Gora, čiju izložbu je u Dvorcu Petrovića podgorička publika imala priliku da pogleda u novembru 2014, prema riječima Anastazije Miranović, u potpunosti korespondira sa temom ovogodišnjeg Bijenala koja nosi naziv 'Sve budućnosti svijeta', a koju je odredio ovogodišnji direktor likovne smotre savremene umjetnosti Okvi Envezor.

“Projekat je baziran na pseudo dokumentaciji ponovo produktivnog sjećanja. Istovremeno, predstavlja način i priliku da se individualnim ekspresionističkim zaranjanjem u prošlost vlastite porodice ispriča priča duge crnogorske tradicije, usmenog predanja, 'malih' i 'velikih' istorija. Time on biva simulakrum istorije, neprecizno i neformalno sakupljenih fragmenta prošlosti, kojima pozornici života tvore svojevrsan teatar memorije. 'Sjećaš li se' predstavlja pokušaj da se u određeni memorijski i istorijski kontekst smjesti/izmjesti 'kapital' mnemografskih zapisa u amplitudi ličnih mentalnih migracija do specifičnih migracija mentaliteta”, kazala je Miranović.

Rad “Sjećaš li se” je materijalizovan miksom tehnika u instalaciji, crtežu i video-produkciji i kako ističe selektorka Miranović, “nepristaje na ograničenost konvencionalnih modela postavke, čime umjetnik i samom egzekucijom rada potencira njegov eksplicitni semantičko-simbolički narativitet”.

Đuravčević nije otkrivao mnogo detalja o radu kojim će predstavljati Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu. Kazao je da će to biti kombinacija pet videa, crteža i instalacije.

“Sve se slaže i prožima sa tematikom ovogodišnjeg Bijenala - Sve budućnosti svijeta, koje su bazirane na spoznaji prošlosti. Radovi su direktno vezani za crnogorsku priču. Upravo je video-rad (kolaž), koji ću izložiti, nastajao od 1992. do 2002. rađen je u Crnoj Gori”, kazao je umjetnik.

I ove godine Ministarstvo kulture Crne Gore produžilo je ugovor za prostor u palati Malipjero, gdje će biti crnogorska postavka.

“To je prostor koji ima svoja ograničenja, ali možda je to i dobro. To je i dio izazova da se napravi nešto drugačije. To je prostor nalik manjoj crnogorskoj kući. Moguće je da iskoristimo i eksterijer, i uradimo nešto potpuno ilegalno”, kazao je Đuravčević.

Pokrovitelj predstavljanja na Venecijanskom bijenalu je Minstarstvo kulture.

Programske aktivnosti CSUCG

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, pored već renoviranog galerijskog prostora Dvorca Petrovića, planira i uskoro renoviranje galerije “Centar”.

“U aprilu slavimo dvadeset godina postojanja CSUCG, tako da ćemo u svim prostorima imati veliku izložbu iz onoga što je fundus CSUCG i onoga što je baština CSUCG. Otvaramo novi prostor u parku na Kruševcu.

Riječ je o klubu/galeriji sa novim primamljivim sadržajima”, kazao je direktor CSUCG Nenad Šoškić, naglašavajući da će tokom 2015. godine crnogorskoj publici biti predstavljena i značajna imena sa svjetske likovne scene.

Bonus video: