Februarski repertoar u KIC-u: Dominantan teatarski program

Muzički program obilježiće koncert poznatog francuskog pijaniste Žan Pol Gasparijana, koji će nastupiti 18. februara
78 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Burzan, Foto: Luka Zeković
Snežana Burzan, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2015. 10:03h

Februarski repertoar u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” obilježiće 24 raznovrsna programa - 14 pozorišnih, šest filmskih, jedan likovni, dva muzička, kao i niz informativno-edukativnih sadržaja, predavanja i radionica, najavila je na juče održnoj konferenciji za medije nova direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan.

Burzan, koja je i ranije bila na čelu KIC-a, kazala je da će u toku februara biti najviše pozorišnih programa tako da će pored izvođenja aktuelnih naslova Gradskog pozorišta iz Podgorice - “Lukrecija iliti Ždero, “Slasti slave”, “Črobnjak iz Oza”, “Više od terapije”, “Hormoni”, “Ružno pače”, “Pinokio”, “Dobri zloćko”, krajem februara KIC ugostiti beogradski Zvezdara teatar sa komedijom “Veliki talas”, koju je po tekstu Igora Amadeja režirao Nenad Gvozdenović.

Ona je za četvrti februar najavila i premijeru predstave “Presvlačenje”, koju je po tekstu Ljubomira Đurkovića režirala Mirjana Medojević. Kada je riječ o filmskom programu, februar će proći u znaku revije posvećene Kventinu Tarantinu, koja će se održati od 19. do 22, u okviru koje će biti prikazana ostvarenja “Ulični psi, “Petparačke priče”, “Prokletnici”, “Desperado”.

Miško Popović, urednik filmskog programa u KIC-u, najavio je za deveti februar u Velikoj sali prikazivanje filma “Folkolin 500mg” koji su radili Nemanja Dragović i Stefan Vuković, a za 11. februar, takođe u Velikoj sali u 20 sati, biće prikazan dokumentarac “Visoki hrastovi” Radoslava Stanišića.

Muzički program obilježiće koncert poznatog francuskog pijaniste Žan Pol Gasparijana, koji će biti održan 18. februara u Velikoj sali KIC-a.

"Ovim koncertom započinjemo i naš novi ciklus 'Lauretai međunarodnih muzičkih takmičenja' sa kojim našoj domaćoj publici želimo da pružimo mogućnost da čuje izvanredne mlade interpretatore klasične i džez muzike, buduće velikane svjetske muzičke scene”, kazala je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

Ona je u okviru muzičkog programa najavila i Afo-koncert Dragana Koprivice, u okviru kojeg će biti predstavljena njegova najnovija knjiga aforizama, kao i koncert u okviru kojeg će Koprivica nastupiti sa orkestrom Omera Hodžića.

U okviru muzičkog programa 28. februara biće predstavljen i autorski projekat glumca i multimedijalnog umjetnika Slavka Kalezića pod nazivom "San o vječnosti".

Forum mladih pisaca

U okviru informativno-edukativnog programa, koji je najavila Valentina Knežević, u toku je formiranje Foruma mladih pisaca čija je osnovna ideja da se stimulišu i afirmišu mladi pisci.

"U KIC-u, koji je u dugom proteklom periodu bio prepoznatljiv po aktivnom književnom životu, ponovo će se okupljati mladi talentovani ljudi koji pišu. Oni će dobiti prostor za književne susrete, mogućnost da govore, međusobno komentarišu svoje radove, čuju goste pisce, i možda najvažnije, promovišu svoj rad. Na kraju godine KIC će u posebnoj publikaciji objaviti najbolja ostvarenja Foruma. Javni poziv mladim talentima otvoren je od 19. januara do 10. februara, a Forum bi trebao da počne sa radom krajem februara. Od 27. februara do prvog marta biće organizovana i kreativna radionica pisanja koju će voditi dramski pisac Obrad Nenezić. Ovaj program biće organizovan u saradnji sa crnogorskim srednjim školama i neće biti javnog poziva za učešće”, najavila je Knežević.

Anica Vujnović iz Američkog ugla za februar mjesec najavila je predavanja o američkoj kulturi, hrani, književnosti, modnim aspektima godišnje ceremnoje dodjele nagrade Oskar... Biće realizovane i redovne filmske projekcije koje su u februaru posvećene istoriji američkih crnaca.

Bonus video: