Više tužilaštvo odbilo zahtjev za izuzeće tužioca Tomkovića

0 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2015. 07:39h

Tužilac Željko Tomković ostaće nadležan u slučaju protiv Slobodana Šaranovića, optuženog za organizaciju ubistva Nikole Bojovića, jer je Više tužilaštvo (VT) odbilo njegovo izuzeće.

Šaranovićev branilac, advokat Zoran Piperović kazao je da VT nije ni sačekalo da im on dostavi pismeno obrazloženje, nego su telefonom obavjestili njegove kolege da je zahtjev odbijen i da je novo saslušanje određeno za ponedjeljak u 11 časova.

"Ne znam zbog čega je tužilaštvo sada u tolikoj žurbi. Drže Šaranovića skoro godinu dana u pritvoru, čekajući rezultate istrage iz Srbije. Zato su u vraćenoj optužnici napisali da je njihova optužnica valdina, imajući u vidu spise srbijanskog tužilaštva KT br. 13/13 i iskaz svjedoka Miloša Vojinovića, kojeg crnogorski tužioci nikad očima vidjeli nisu, niti znaju kako izgleda. Pozivaju se, dakle, na srbijanski spis u kojem se nalazi optužncia za istog tog Slobodana Šaranovića i za isto krivično djelo. Ima li iđe pravnika koji ovo može da razumije? Ovo je ruganje autoritetom i tužilaštva i države, a država ćuti. Znam da sam ovim rekao istinu koja vrijeđa pamet i znam da ću možda da zaradim novu prijavu kod advokatske komore”, kazao je Piperović.

Piperović je 22. januara tražio izuzeće tužioca Tomkovića.

On je tada "Vijestima" ispričao da je Tomkovićevo izuzeće tražio jer tužilac "nije želio da se odredi" prema Šaranovićevom odgovoru da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak za drugo krivično djelo, ali da se vodi za isto pred sudom u drugoj državi.

Njegov klijent, Danilovgrađanin Slobodan Šaranović i Nikšićanin Ratko Koljenšića, optuženi su za organizovanje i likvidaciju Nikole Bojovića, brata navodnog vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

U optužnici, između ostalog piše da je Šaranović sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja više teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Dodaje se da je Šaranović vjerovao da je navodni šef takozvanog zemunskog klana Luka Bojović, kriv za smrt njegovog brata Branislava 2009. i da je zato htio da se osveti.

Piše da je postigao dogovor sa Delibašićem i Sašom Cvetanovićem da za novac ubiju Lukinog brata Nikolu, što su učinili 29. aprila 2013.

Bonus video: