Stiven Hoking je za javnost bio wunderkind, a za porodicu tiranin

”Djelovi se poklapaju našim životom, ali su neke scene prilično pretjerane. Između njegovog ateističkog stava i mojih hrišćanskih vjerovanja je postojala tenzija, ali nismo pokušavali da preobratimo jedno drugo”
307 pregleda 1 komentar(a)
stiv, Foto: Mashable.com
stiv, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 12.01.2015. 18:37h

Džejn Vajld, bivša supruga genijalnog naučnika Stiva Hokinga kazala je da se aktuelni film “Teorija svega”, razlikuje od njene knjige “Putovanje prema beskonačnosti: Moj život sa Stivenom Hokingom”, iako je baziran na njoj.

”Djelovi se poklapaju našim životom, ali su neke scene prilično pretjerane. Između njegovog ateističkog stava i mojih hrišćanskih vjerovanja je postojala tenzija, ali nismo pokušavali da preobratimo jedno drugo”, istakla je ona.

Film počinje susretom 21-ogodišnjeg Hokinga i 19-ogodišnje studentkinje lingvistike Džejn Vajld. U ostvarenju koje potpisuje Džejms Marš, a glavne uloge tumače Felisiti Džouns i Edi Redmejn (na slici).

Džejn je ispričala da je Stiven već stekao diplomu iz teorijske fizike na Oksfordu i doktorat na Kembridžu kada su se upoznali. Pred njim je bila sjajna karijera, ali mu je uskoro dijagnostifikovana amiotrična lateralna skleroza, neizlječiva bolest motornog neurona od koje većina oboljelih umire u roku od pet do 10 godina. Par je ubrzo postao nerazdvojan, vjenčao se u julu 1965, dok je još Hoking mogao da hoda. Dvije godine kasnije dobili su sina Roberta, a zatim kćer Lusi i još jednog sina Tima. Prema Vajldovoj, Hokingova bolest i rastuća slava loše su uticali na njihov porodični život.

“Postojala su dva Stivena: jedan je bio 'vunderkind' poznat u javnosti, koji je savladao ALS i putovao svijetom. Drugi je bio Stiven u kućnoj atmosferi, gdje nas je njegova bolest gurala u našu vlastitu crnu rupu”, zapisala je Džejn koja je Stivenu 1985. spasila život kada je u Ženevi umalo umro od upale pluća.

Fizičar je na Božić 1989. napustio porodicu i počeo da živi sa Elejn Mejson, prethodno suprugom inženjera Dejvida Mejsona koji je napravio specijalni sintetizator pomoću kojeg Hoking komunicira. Oženio se sa njom 1995, a ubrzo su se pojavile glasine da Elejn fizički zlostavlja Hokinga. Džejn se u međuvremenu udala za Helijera Džounsa.

Kada je 2006. okončao brak sa Elejn, Hoking je obnovio veze sa djecom, posebno sa Lusi sa kojom je 2007. su objavio zajednički SF roman za djecu “Tajni ključ svemira”.

Bonus video: