Kamere snimile dvojicu napadača na "Progres"

Numanovićevo ministarstvo juče je osudilo novi napad na LGBT zajednicu i pozvalo na “prevenciju ovakvih slučajeva”
2 komentar(a)
LGBT Forum Progres, Foto: Boris Pejović
LGBT Forum Progres, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2014. 07:40h

Nadzorna kamera sa prostorija LGBT Foruma Progres snimila je dva mlađa muškarca koji su kamenicama polomili stakla na tom prostoru.

Prostorije Progresa kamenovane su u noći između petka i subote. Kamenice su završile u staklu pored ulaznih vrata.

Direktor Progresa Stevan Milivojević kazao je juče “Vijestima” da su napadači petnaestak minuta prije ponoći došli ispred njihovih prostorija, i zasuli ih kamenjem.

“Obojica su mlađi, imaju oko 20 godina. Jedan je imao kapuljaču na glavi, a drugi ne”, kazao je Milivojević.

On je rekao da su snimak iste večeri predali policijskim inspektorima.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava juče su uputili apel policiji da stanu na put napadima na pripadnike LGBT zajednice.

Oni su osudili napad na prostorije LGBT Foruma Progres u Podgorici i napadače i pozvali građane/ke na mirno, respektabilno ponašanje i poštovanje i uvažavanje različitosti.

“Naša društvena svijest napredna je u smislu poštovanja različitosti, međutim ovakvi primjeri nasilja i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu”, piše u saopštenju ministarstva na čijem je čelu Suad Numanović.

Suad Numanović

Oni su istakli da niko ne treba da se osjeća ugroženo, niti da strahuje za svoju bezbjednost jer je drugačiji/a po pitanju svog rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

“Naša je dužnost i obaveza da se svi/e naši građani/ke osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje napad i počinioce istog”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Numanović više puta apelovao na nadležne institucije da je krajnje neophodno da se preduzmu sve aktivnosti usmjerene na prevenciju takvih slučajeva.

“Ministarstvo će pojačati aktivnosti na edukaciji i podizanju nivoa svijesti svih društvenih struktura i građana/ki, kako bi se procenat nasilja značajno smanjio”, napisali su iz tog ministarstva.

“Nemojmo dozvoliti da ovakvi ispadi, koji takođe imaju kontinuitet, ruše napore koje svi zajedno ulažemo da bi se svi/e naši/e građani/ke osjetili/e ravnopravnim u društvu bez obzira na svoju različitost po bilo kom osnovu”, piše u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Milivojević je nakon napada optužio policiju da ih je svjesno i namjerno prepustila huliganima.

Prajd iskorak u borbi protiv diskriminacije

Iz Ministarstva za ljudska i manjiska prava kazali su da su nakon novembarske Povorke ponosa “mišljenja da je naše društvo otvoreno za uvažavanje različitosti i poštovanje prava i sloboda drugih, što govori o jednom visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i o poštovanju prava LGBT zajednice kao jedne od vulnerabilnih društvenih grupa u Crnoj Gori”.

Povorka u novembru je, uz jake mjere obezbjeđenja, protekla bez incidenata.

Bonus video: