Iljumžinov: Želimo da opet budete centar svjetskog šaha

Predsjednik FIDE Iljumžinov uručio medalje najboljim crnogorskim šahistkinajma, šahistima će večeras predsjednik ECU Azmajparašvili
310 pregleda 0 komentar(a)
Šahistkinje i Iljumžinov, Foto: Boris Pejović
Šahistkinje i Iljumžinov, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2014. 16:08h

Posljednjeg dana Decembarskih dana šaha u posjeti Šahovskom savezu Crne Gore stigao je i predsjednik Svjetske asocijacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov. On je uručio medalje i pehare osvajačicama medalja sa pojedinačnog Prvenstva Crne Gore u šahu za seniorke. Zlatnu, prvakinji Nini Delević, srebro Aleksandri Milović i bronzu Sanji Mišović.

Promociji najboljih crnogorskih šahistkinja prisustvovao je i predsjednik Evropske šahovske unije (ECU) Zurab Azmajparašvili, koji već nekoliko dana prati završnicu Prvenstva Crne Gore za šahiste. Azmajparašvili će nakon današnjeg posljednjeg 11. kola uručiti medalje i pehare najboljim šahistima, s tim, što je ostala borba još za srebro i bronzu, a juče je četvrti put uzastopno, a ukupno petu titulu prvaka obezbijedio velemajstor Nikola Đukić.

"Želim da pozdravim Angelinu Vuković i velemajstora, nekadašnejg prvaka Evrope Azmajparašvilija i čestitam im na mandatima koje su dobili u ŠSCG i ECU. Srećan sam i zahvalan što sam dobio podršku od Angeline na Kongresu FIDE, koju je doduše uslovila prezentacijom programa i dolaskom u Crnu Goru, u kojoj sam bio ljetos. Drago mi je što sam opet u zemlji nevjerovatno duge i bogate šahovske tradicije, koja obavezuje da svako dijete u Crnoj Gori mora igrati i poznavati šah. Zato sam obavio razgovore sa nadležnima iz crnogorskog Ministarstva prosvjete i sporta o potrebi uključivanja predmeta šaha u školama. I ne samo to, razmatrao sam sa ovdašnjim predstavnicima vlasti i projekte izgradnje hotela prilagođenih najvećim šahovskim nadmetanjima. Crna Gora je imala najveće svjetske turnire sa svjetskim prvacima Taljom, Petrosjanom... Zašto onda ne bi u Crnoj Gori došao i aktuelni šampion Magnus Karlsen", kazao je Iljumžinov.

Njegov protivkandidat na izborima u FIDE bio je jedan od najvećih šahista svih vremena, Gari Kaparov.

"Pobijedio sam ubjedljivo ali sam zahvalan ŠSCG i Angelini na podršci mom programu razvoja šaha. Predsjednica ŠSCG Vuković je bila šahistkinja a sada odličan administrator i vjerujem u sjajnu budućnost crnogorskog šaha. Zato sam i ovdje da bih dao podršku programima ŠSCG. Oduševljen sam i visokom ocjenom sudijskog seminara održanog u Crnoj Gori. I da, znam da se Gari Kasparov pobjedom na turniru u Crnoj Gori vinuo u sam svjetski vrh. Bilo je to 1983. godine", zaključio je Iljumžinov.

Selektor Boro Miljanić je u pozdravnoj riječi naglasio da je kuriozitet za jednu malu zemlju i Savez, da istovremeno u posjeti budu najviši zvaničnici evropske i svjetske federacije.

"Mi ne radimo najbolje, ali se trudimo da radimo najbolje. Bespoštedan i odgovoran rad je i recept uspjeha da istovremeno ugostimo predsjednike FIDE i ECU. Dakle, moguće je ako se predano radi, a mi smo dobili mnogo. Seminarom smo dobili novih 15 šahovskih sudija, a osim povratka Nine Delević i sjajne igre Nikole Đukića, uz mlade šahiste koji su na Prvenstvu potvrdili potencijal i kvalitet, Luku Draškovića i Nikolu Potparu, ne brinemo za budućnost", rekla je Vuković.

Delević: Titula obavezuje da nastavim

Senzacionalni pobjednik državnog prvenstva šahistkinja je Nina Delević. Nekadašnja omladinska i pionirska prvakinja na velika se vrata vratila u vrh crnogorskog šaha.

"Volim šah i igram iz ljubavi. Samo, drugačije je kada se igraju jaki zvanični turniri i zadovoljna sam kako sam izdržala pritisak i igrom koju sam prikazala nakon duge pauze. Četiri posljednje godine nijesam igrala zvanične partije, a tek dva turnira sam odigrala u posljednjih osam godina. Vratila sam se aktivnom igranju zbog načina rada i podrške nove šahovske uprave, a titula prvakinje me obavezuje da nastavam sa takmičenjima i radom kako bih se izborila i za mjesto u reprezentaciji", istakla je Delević.

Bonus video: