"Neka svi pročitaju šta je o Piperoviću rekla S.Č."

“Piperović se u javnim nastupima predstavlja kao žrtva”, navode u reagovanju Tea Gorjanc Prelević, Maja Raičević i Ljiljana Raičević
62 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Luka Zeković
Zoran Piperović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2014. 15:24h

Predstavnice Akcije za ljudska prava, Centra za ženska prava i Sugurne ženske kuće pozvale su sve građane i građanke da pročitaju iskaz S. Č. koji je svojevremeno dala u okviru istrage protiv, između ostalih, Zorana Piperovića zbog posredovanja u vršenju prostitucije i trgovine ljudima.

“Tek tada ćete moći da sagledate i Piperovićeve javne nastupe, kojima sebe predstavlja kao žrtvu”, navode u reagovanju Tea Gorjanc Prelević, Maja Raičević i Ljiljana Raičević.

Oni su prije tri dana konstatovale da Moldavka nije imala pravično suđenje, kada je kažnjena sa godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza, ocjenjujući da je suđenje imalo sve elemente “progona žrtve zlostavljanja, primoravanja na prostituciju i trgovine ljudima”...

Nakon toga, reagovao je Piperović, pozivajući Gorjanc Prelević i njenog muža, advokata Dragana Prelevića, koji je svojevremeno bio zastupnik S. Č. - da nastave da ga gone po tom pitanju i dokažu njegovu krivicu.

“U odgovoru na analizu koju su naše organizacije nedavno objavile o nepravednom suđenju u odsustvu moldavskoj državljanki S.Č., zbog davanja lažnog iskaza u svojstvu žrtve primoravanja na prostituciju i trgovine ljudima u istrazi koja je vođena u Crnoj Gori 2002-2003. godine, Zoran Piperović se u svom stilu prebacio na lični teren, koristeći neistine uz omalovažavanje i vrijeđanje. Umjesto odgovora na njegovo skretanje teme, podsjećamo na činjenice koje su prethodile presudi S. Č., našoj analizi i odgovoru Piperovića.

Pošto je državni tužilac odustao od gonjenja S. Č. za davanje lažnog iskaza, gonjenje protiv nje su preuzeli Zoran Piperović i Ekrem Jasavić, protiv kojih je 2002-2003. godine vođena istraga zbog posredovanja u vršenju prostitucije i trgovine ljudima na stetu S. Č.

Odluku tada nadležnog osnovnog državnog tužioca Zorana Radonjića da 2003. godine odustane od daljeg gonjenja Piperovića, Jasavića i još dvojice okrivljenih kritikovali su, hronološki, istražni sudija koja je vodila istragu Ana Vuković, članovi ekspertske misije Savjeta Evrope-OEBS (jedan profesor krivičnog prava iz Slovenije, jedna bivša inspektorka kriminalističke policije, a tadašnja predsjednica NVO centra za borbu protiv trgovine ljudima iz Ljubljane, bivši sudija Višeg suda u Hamburgu i jedan viši državni tužilac iz Holandije, specijalizovan za suzbijanje trgovine ljudima, kao i Vesna Medenica, 2003. izabrana na funkciju vrhovne državne tužiteljke Crne Gore poslije Božidara Vukčevića koji je saslušan u istrazi povodom iskaza S. Č. i penzionisan.

Sve građane i građanke, a posebno one koji prate otužne izjave Zorana Piperovića, pozivamo da svakako pročitaju i iskaz S. Č., koji je objavljen i u okviru pravosnažne presude kojom je osuđena, a koju možete pročitati na internet stranicama nasih organizacija. Tek tada ćete moći da sagledate i Piperovićeve javne nastupe, kojima sebe predstavlja kao žrtvu”, piše u reagovanju tri NVO.

Bonus video: