Tužilac: Rus zadavljen majicom i opljačkan

Optuženi su negirali da su počinili ubistvo, uz objašnjenje Glavaševića da su u apartmanu Smirnova popili nekoliko čaša viskija, a zatim ga je ruski turista seksualno napao i da se on branio
216 pregleda 1 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2014. 07:47h

Zamjenik višeg državnog tužioca Željko Tomković kazao je juče u Višem sudu da je obdukcioni nalaz pokazao da je ruski turista Sergej Smirnov (47) udavljen majicom.

Tomković je to izjavio na suđenju Živku Vasiljeviću iz Šida i Aleksandru Glavaševiću iz Novog Sada, optuženim za krivično djelo teško ubistvo Smirnova, krajem juna 2013. godine u Budvi. Suđenje je juče okončano završnim riječima tužioca i odbrane. Predsjednica vijeća sudija Suzana Mugoša, presudu će objaviti 26. decembra.

Kao uzrok smrti, prof. dr Miodrag Šoć je u obdukcionom zapisniku naveo da je uzrok smrti davljenje, usljed stezanja vrata majicom, koja je nađena na mjestu uviđaja, a na vratu pokojnog Smirnova nađene su povrede od stezanja vrata. Okrivljeni su postupali sa direktnim umišljejem i ubili su iz koristoljublja”, kazao je tužilac.

Optuženi su negirali da su počinili ubistvo, uz objašnjenje Glavaševića da su u apartmanu Smirnova popili nekoliko čaša viskija, a zatim ga je ruski turista seksualno napao i da se on branio. Advokat Čedomir Janjević, branilac Vasiljevića, predložio je sudu da ga oslobodi od optužbe za "teško ubistvo", naglašavajući da je priznao da je samo opljačkao Rusa, te iz novčanika oduzeo 250 eura, rublje i mobilni telefon.

Advokat Srđa Jovanović, branilac Glavaševića, smatra da je tužilac nesiguran, pa luta u pogledu sredstva kojim je smrt počinjena, način i vrijeme.

"Ja poštujem i znam da zakon štiti pripadnike LGBT populacije, ali ko će mene da zaštiti od njih. Kako bi to rekao veliki pjesnik vladika Rade Njegoš: ’Zlo činiti, od zla se braneći, tu zločinstva nema nikakvoga", zaključio je Glavašević.

Bonus video: