ŠAH: PRVENSTVO CRNE GORE

Đukić čuva prvo mjesto, Blagojević posustaje

71 pregleda 0 komentar(a)
Blagojević i Potpara, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Blagojević i Potpara, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 04.04.2019. 15:06h

U velemajstorskom duelu, kolege iz reprezentacije Milan Draško i Nikola Đukić brzo su remizirali, u meču 9. kola Prvenstva Crne Gore u šahu. Ovim remijem Đukić je korak bliži odbrani titule.

Nikola Potpara je pobijedio velemajstora Dragišu Blagojevića i udaljio ga od borbe za prvo mjesto. U slovenskoj odbrani igrana je varijanta u kojoj bijeli žrtvuje damu za topa, lovca i uznapredovalog  pješaka. Crni je dobro nastavio i izgledalo je da je u potpunosti neutralisao prijetnje bijelog. Međutim u želji da u potpunosti preuzme inicijativu negdje je pogriješio i bijeli je  uspio da osvoji figuru za udaljenog pješaka što je bilo dovoljno za pobjedu..

Nebojša Nikčević je novom pobjedom, danas protiv Stjepana Krstonijevića, izbio na drugo mjesto. Krstonijević je igrao otvaranje starih epoha kraljev gambit i nastala je veoma oštra i dvosjekla pozicija. U uzbudljivoj borbi velemajstor je igao veoma inventivno i zasluženo pobjedio.

U svojoj omiljenoj francuskoj odbrani Blažo Kalezić je crnim figurama održao ravnotežu protiv Luke Draškovića. Iako je izgledalo da je bijeli bolji zbog crnog izolovanog pješaka u centru crni je pravovremenim izmjenama i aktivnom igrom remizirao bez većih poteškoća.

U škotskoj partiji Kontić je protiv Pečurice pokušavao da preciznim manevrisanjem dođe do prve pobjede i da se svom protivniku revanšira za poraz na Premijer ligi. Međutim, mladi Baranin je večeras bio na visini zadatka, iskoristio je nekoliko nepreciznosti bijelog i u dalekoj završnici dobio partiju.

Dragan Kosić je ušao u formu tek pred kraj turnira. U francuskoj odbrani u uzbudljivoj partiji savladao je crnim figurama Veljka Draganića i to je njegova druga uzastopna pobjeda.

Rezultati 9. kola: Nikola Potpara – Dragiša Blagojević 1:0, Draško Kontić – Miloš Pečurica 0:1, Luka Drašković – Blažo Kalezić remi, Milan Draško – Nikola Đukić remi, Stjepan Krstonijević – Nebojša Nikčević 0:1, Veljko Draganić- Dragan Kosić 0:1

Tabela: Đukić 7 poena, Nikčević 6, Drašković, Blagojević 5,5, Draško, Potpara 5, Kosić 4,5, Kalezić 4, Draganić, Pečurica 3,5, Kontić 3, Krstonijević 1,5.