SAD: Čestitke Crnoj Gori za hapšenje optuženih za šverc oružja

Uhapšeni državljani Rumunije Kristijan Vintila (44) i Virdžil Flaviu Georgesku (42) i državljanin Italije Masimo Romanjoli (43)
256 pregleda 31 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock.com
oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2014. 16:14h

Sjedinjene Američke Države čestitaju Vladi Crne Gore na hapšenju Kristijana Vintile (44), Masima Romanjolija (43) i Virdžila Flaviua Georgeskua (42), optuženih za pripremanje zavjere u cilju prodaje velike količine oružja pripadnicima terorističke organizacije Revolucionarna armija Kolumbije (FARC) kako bi ubijali američke državljane.

Oni su, kako je saopšteno iz Uprave policije, privedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici gdje im je rješenjem određen ekstradicioni pritvor. Aktivnosti u vezi sa njihovim izručenjem SAD-u su u toku.

"Crnogorska policija je uhapsila optužene 15. i 16. decembra u sklopu zajedničke akcije u kojoj su, između ostalih, učestvovali Odjeljenje za specijalne operacije Američke agencije za borbu protiv droge, Kancelarija državnog tužioca Južnog okruga Njujorka, Odjeljenje za nacionalnu bezbjednost Ministarstva pravde SAD i Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde SAD", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Uhapšeni u PG: Htjeli da prodaju oružje FARC-u, intervenisale SAD

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je kazao da je hapšenjem članova grupe međunarodnih krijumčara oružja, crnogorska policija pokazala da je "kredibilan partner američkih i evropskih službi u borbi protiv najtežih oblika kriminala".

"Ova akcija, zajedno sa drugima koje su realizovane u prethodnom periodu, dokaz je sposobnosti i odlučnosti crnogorskih institucija za sprovođenje zakona da doprinose borbi protiv organizovanog kriminala na međunarodnom nivou. Želim da pohvalim službenike Uprave policije koji su učestvovali u ovoj akciji što su svojom profesionalnošću zavrijedili povjerenje partnerskih službi da budu dio veoma složenih operacija i time afirmišu i policijsku organizaciju i državu Crnu Goru na međunarodnom planu", rekao je Konjević.

Rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović na konferenciji za novinare je kazao da su službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa Agencijom za borbu protiv droge Sjedinjenih Američkih Država – DEA i policijom Rumunije, u dužem periodu učestvovali u međunarodnoj akciji u kojoj su sprovođene mjere i radnje prema grupi međunarodnih krijumčara oružja, a koja je rezultirala hapšenjem Vintila, Georgeskua i Romanjolija.

"Ovim licima se optužnicom Okružnog suda – Južnog distrikta Nju Jork stavlja na teret da su kao međunarodni krijumčari oružja stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji – Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), u cilju vršenja krivičnih djela ubistva na štetu američkih državljana u Kolumbiji. Vintila, Georgesku i Romanjoli su, kako im se optužnicom stavlja na teret, pokušali da prodaju vojno oružje, počevši od pištolja pa sve do raketnih bacača, licima za koja su vjerovali da su povezana sa terorističkom grupom", rekao je Đurović.

On je dodao da je u međunarodnoj potjernici NCB Interpol Vašington, koja je raspisana na osnovu optužnice Okružnog suda – Južnog distikta Nju Jork, navedeno da su njih trojica u periodu od maja do oktobra ove godine, stvorila kriminalnu organiuzaciju radi prodaje oružja, uključujući mitraljeze i protivavionske topove, pritom znajući da je oružje namijenjeno organizaciji FARC i da će ga ova teroristička organizacija koristiti protiv SAD-a, odnosno za vršenje krivičnih djela ubistva američkih državljana i obaranje američkih letjelica.

"Vintila, Georgesku i Romanjoli se potražuju radi obezbjeđenja njihovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog optužbe da su počinili krivična djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD-a i zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju. Crnogorska policija je koordiniranu akciju radi lišenja slobode ova tri lica sprovodila više mjeseci, u stalnoj komunikaciji sa Odsjekom za specijalne operacije DEA u Vašingtonu, Kancelarijom DEA u Rimu i Policijom Rumunije. Aktivnosti crnogorske policije su na našoj teritoriji sprovođene u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom – Odjeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i Višim sudom u Podgorici", rekao je Đurović.

Medojević: Hapšenja po nalogu američkih bezbjednosnih agencija

Akciju hapšenja međunarodnih švercera oružja u Podgorici crnogorksa policija izvela je po nalogu američkih bezbjednosnih agencija, kazao je član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nebojša Medojević.

"Još 2008 godine u parlamentu ukazao sam da određene strukture crnogorskih bezbjednosnih službi, vrha režima i mafije imaju uspostavljenu saradnju sa jednom od najopasnijih svjetskih terorističkih organizacija FARCOM iz Kolumbije”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, tada niko u Crnoj Gori nije ozbiljno shvatao njegova upozorenja i informacije.

"Očigledno je bilo iz izvora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da se 2007/8 godine, po nalogu vrha crnogorskog režima, Crna Gora pretvara u platform za djelovanje najopasnijih svjetskih terorističkih organizacija i narko kartela i da je postala ključna destinacija gdje se ugovaraju veliki kriminalni poslovi, pere novac i obezbjeđuje zaštita bjeguncima od pravosuđa raznih zemalja", naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

On je rekao da se to ovih dana potvrdilo.

Medojević je kazao da međunarodni šverceri oružja u Crnoj Gori djeluju duži niz godina i imaju potpunu zaštitu bezbjednosnih službi i vrha režima, i da su samo dio velikih međunarodnih transakcija koje se obavljaju uu Crnoj Gori.

"Tek pod pritiscima obavještajnih bezbjednosnih agencija Sjedinjenih Američkih Država naše službe su to uradile, inače ne bi, niti bi otkrile tokove šverca oružja, pranja novca, presrele informacije i uhapsile krijumčare, koji nisu prvi put u Crnoj Gori i tu sklapaju globalne prljave poslove vezane za šverc oružja i pranje novca", naveo je on.

Medojević to smatra pravim razlozima zašto Crna Gora nije dobila poziv za NATO.

On je rekao da je više puta ukazivao da poziv iz Alijanse nije došao zbog veza vrha crnogorskog režima sa terorističkim organizacija, koje se smatraju prijetnjama po bezbjednost SAD.

"Mislio sam da će predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji se predstavlja kao čovjek koji je odan interesima NATO-a i SAD, upravo po ovom pitanju zakazati i Savjet i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, da se otvori pitanje djelovanja globalnih terorističkih organizacija na području Crne Gore, da vidimo ko ih štiti i koga plaćaju i kakve su štete po državu i građane od ovakvih kriminalnih aktivnosti vrha vlasti", naveo je Medojević.

On smatra da bi predsjednik Odbora za bezbjednost trebalo da zakaže sjednicu tog tijela, navodeći da je 2008.godine govorio u parlamentu ali i kasnije na sjednicama Odbora na tu temu.

"Tada sam bio optužen od tadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića da radim protiv države, da radim za druge zemlje i da blatim Crnu Goru. Vidite da se, kao i uvijek, sve moje teške ocjene o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori bile utemeljene na vrlo preciznim informacijama i mojoj patriotskoj namjeri da se Crna Gora iščupa iz kandži kako domaće tako i međunarodne mafije", rekao je Medojević.

On je kaza da policija do sada nije objavila informaciju o hapšenju, jer to nije bila akcija crnogorske policije i službi bezbjednosti.

"Međunarodne ozbiljne službe bezbjednosti slabo sarađuju sa crnogorskim, jer ih smatraju kompromitovanim od organizovanih kriminalnih grupa", tvrdi Medojević.

On smatra da je u ovom slučaju jednostavno dat nalog za hapšenje od američkih agencija.

"Ne znamo kojih, ali vjerovatno je u pitanju DEA, koja već dugo prati djelovanje FARCA. Oni su radili posao naših službi-oni su pratili opasne švercere, dokumentovali kontaknte i dali nalog crnogorskim službama da ih uhapse", naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, to je pokazatelj koliko crnogorske službe bezbjednosti nijesu sposobne da obavljaju svoj posao kroz međunarodnu saradnju.

Bonus video: