Uhapšeni u PG: Htjeli da prodaju oružje FARC-u, intervenisale SAD

U saopštenju piše da su njih trojica optuženi da su spremali zavjeru da pripadnicima terorističke organizacije RevolucIonarna armija Kolumbije (FARC) prodaju oružje, kako bi ubijali Amerikance
0 komentar(a)
Masimo Romanjoli, Foto: Facebook.com
Masimo Romanjoli, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 18.12.2014. 13:56h

Međunarodni šverceri oružja Kristijan Vintila (44), Masimo Romanjoli (43) i Virdžil Flaviju Georgesku (42) uhapšeni su u Podgorici, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

U saopštenju piše da su njih trojica optuženi da su spremali zavjeru da pripadnicima terorističke organizacije RevolucIonarna armija Kolumbije (FARC) prodaju oružje, kako bi ubijali Amerikance.

"Kako se pretpostavlja, Vintila, Romanjoli i Georgesku pokušali su da prodaju vojno oružje, od pištolja do raketa, ljudima za koje se vjeruje da su povezani sa terorističkom grupom", kazao je američki tužilac Prit Barara.

Majkl Lenart, jedan od rukovodilaca Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) kazao je da ovakvi trafikanti oružja predstavljaju direktnu opasnost po beubjednost i stabilnost SAD i vladavinu prava.

"Internacionalni partneri DEA su još jednom pokazali zajedničku riješenost kada je u pitanju razbijanje zavjera koje potencijalno ugrožavaju američke živote.

Ništa nije važnije od globalne bezbjednosti i sigurnosti naših građana. Ovi osumnjičeni su sada izbačeni iz posla, a nadamo se da će se uskoro suočiti i sa američkim pravosuđem".

Crnogorska policija se nije oglašavala povodom ovog hapšenja.

Oni su uhvaćeni u okviru policijske klopke, piše ABC news.

Američka vlada je saopštila da su Vintila i Georgesku uhapšeni u Podgorici u ponedjeljak, a da je Romanjoli uhapšen u utorak.

Pretpostavlja se da je Vintila, sa Rumunijom kao bazom operisanja, od maja 2014. u poslu švercovanja oružja, dok je Romanjoli, bivši italijanski poslanik, bio zadužen za obezbjeđivanje lažnih sertifikata ("EUC"s) za trafikovano oružje. Georgesku, takođe iz Rumunije, bio je posrednik u poslovima šverca.

Između maja i oktobra ove godinje njih trojica su planirali prodati arsenal oružja, mitraljeze i protiv-avionske granate, sa intencijom da pomenuto oružje stigne do FARC-a kao korisnika.

Nakon serije praćenih telefonskih razgovora i susreta, Vintila, Romanjoli i Georgesku su se složili prodati oružje povjerljivim naručiocima koji su radili sa DEA, a koji su se predstavljali kao dobavljači FARC-a.

Kako stoji u sapštenju Ministarstva pravde SAD osumnjičeni šverceri su sklopili posao pošto im je jasno stavljeno do znanja da će oružje biti iskorišćeno protiv američkih ciljeva, sa posebnim akcentom na obaranje američkih helikoptera i aviona. Romanjoli se dalje složio obezbijediti odgovarajuće papire koji bi posao učinili legalnim.

Njima prijeti doživotna kazna, a trenutno se nalaze u pritvoru u Crnoj Gori.

Danas u 14.30 u pres sali u Centra bezbjednosti počela je konferencija za javnost povodom hapšenja, a obraća se rukovodilac NCB Interpol Podgorica, Dejan Đurović.

Bonus video: