PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU

Nikoli Đukiću pripao još jedan derbi

Aktuelni prvak Crne Gore, Nikola Đukić, dobio je i drugi velemajstorski duel, samo je u 2. kolu igrao crnim protiv Nikčevića
72 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: Chess24.com
Nikola Đukić, Foto: Chess24.com
Ažurirano: 11.12.2014. 21:13h

Nikola Đukić je napravio ogroman korak ka odbrani titule prvaka Crne Gore u šahu. On je u 2. kolu Prvenstva Crne Gore u sali biblioteke "Radosav Ljumović" crnim figurama savladao reprezentativca Nebojšu Nikčevića. Đukić je i u prvom kolu bio odličan, pošto je bijelim figurama dobio drbi sa velemajstorom Draganom Kosićem.

Ostali rezultati 2. kola: Dragiša Blagojević – Luka Drašković remi, Milan Draško–Đorđije Kontić 1:0, Stjepan Krstonijević-Nikola Potpara 0:1, Veljko Draganić- Miloš Pečurica remi, Dragan Kosić–Blažo Kalezić remi.

U velemajstorkom derbiju Nikčević–Đukić igrana je kraljeva indijska odbrana, otvaranje kojim tradicionalno igraju naša dva repreezentativca u međusobnim duelima kada Đukić ima crne figure. Igrana je varijanta "Mar del plata", a Nikčević je pokušao da iznenadi protivnika rjeđe igranim potezom. Đukić se dobro snašao i ubrzo je nastala završnica u kojoj je crni imao boljeg skakača protiv lovca. Filigranskom igrom u završnici Đukić je pobjedio u 87. potezu.

U partiji Kosić – Kalezić igrana je Slovenska odbrana i poslije kratke, ali oštre borbe protivnici su se sporazumjeli na remi u poziciji u kojoj je publika tek očekivala pravi okršaj. Kontić je igrao veoma originalno i oštro otvaranje, a velemajstor Draško je odgovorio veoma preciznom igrom za prvu pobjedu. U partiji Blagojević–Drašković viđena je obostrano precizna i korektna igra i remi je bio pravedan rezultat. U pljevaljskom derbiju Nikola Potpara je potvrdio odličnu formu i pobijedio je crnim figurama. Partija Draganić -Pečurica je bila uzbudljiva, sa puno obrta i u kojoj su obojica igrača imali svoje šanse. Utisak je da je Draganić bio bliži pobjedi ali u cajtnotu nije igrao najbolje.

A na Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniorke Nina Delević je nastavila sa sjajnom igrom i slavila u 2.kolu nad Edvinom Mustafić. Partija našh olimpijskih reprezentativki, Aleksandre Milović i Sanje MIšović, bila je veoma uzbudljiva . U komplikovanoj ali približno jednakoj poziciji Mišović je odigrala neprecizno i to je bilo dovoljno da Milović nakon startnog poraza upiše pobjedu.

Preporučujemo za Vas