Kurt Kobejn na posljednjem snimanju tražio kantu za povraćanje

Froman ( 51) pričao kako je bilo na pomenutom snimanju prije 20 godina
0 komentar(a)
Kurto Bejn, Foto: Džesi froman
Kurto Bejn, Foto: Džesi froman
Ažurirano: 01.12.2014. 18:10h

Fotografije sa posljednjeg snimanja Kurta Kobejna, frontmena kultne rok grupe Nirvana koji je tragično preminuo 1994, našle su se nedavno na Internetu.

Fotograf Džesi Froman koji je radio za magazin "Sunday Observer" prisjetio se kako je ga je Kobejn odmah na početku zamolio da pored njega bude kanta jer je mislio da će povratiti. Pjevač i gitarista se u tom trenutku već godinama borio sa zavisnošću od heroina. Na samo snimanje kasnio je tri sata, tokom kojih ga ostali članovi Dejv Grol i Krist Novoselić, koji su stigli tačno na vrijeme, nisu mogli pronaći.

Froman danas ima 51 godinu i za australijski "Daily Mail" pričao je kako je bilo na pomenutom snimanju prije 20 godina. On je u čast slavnog muzičara odlučio da objavi fotografije koje javnost do sada nije vidjela.

"Bez obzira na sve bilo je t odlično iskustvo, jer je sa njim izuzetno lako raditi. Bio je fin, strpljiv i nimalo bahat tokom snimanja. Nije se trudio da ima kontrolu, radio je sve što mu kažem", prisjetio se fotograf.

Froman je kazao da ga je šokirala vijest o Kobejnovoj smrti, koji je prema policijskoj istrazi sa 27 godina izvršio samoubistvo, samo par mjeseci nakon pomenutog snimanja. "Bio je jedan od najpoznatijih rok muzičara i zvijezda, ko bi to pretpostavio? Jako je tužno vidjeti nekoga ko nema nikakve nade i radosti u životu, ali ipak to je bio njegov život i on je tako odlučio", ispričao je Froman.

"Četiri ili pet fotografija koje sam napravio su mi omiljene. IMao sam sreće da stvorim više od par fotografija koje su postale legendarne. Ali volio bih da sam imao više vremena da radim sa Kurtom, imali smo samo pola sata, jer su imali zakazan termin u studiju i probe", kazao je fotograf koji je postao poznat upravo nakon ovog snimanja.

U toku je njegova izložba u Sidneju gdje se osim pomenutih može pogledati više od 100 fotografija sa koncerata Nirvane i promocije albuma "In Utero".

Bonus video: