Bogat program za sve generacije

Od prvog dana decembra, kada počinje DEUS otvaranjem izložbe slika Romana Đuranovića, i narednih 25 dana, Podgričani će moći da vide 31 program - premijerno Čarobnjaka iz Oza, Skriveno arheološko blago Podgorice, Okeane Ljubavi Džonija Hodžića, da razgovara sa Ljubišom Samardžićem...
94 pregleda 0 komentar(a)
DEUS, Foto: DEUS
DEUS, Foto: DEUS
Ažurirano: 27.11.2014. 15:03h

Bogat likovni, muzički i pozorišni program obilježiće 21. DEUS, manifestaciju kojom Glavni grad na kraju svake godine slavi kulturu i umjetnost.

Od prvog dana decembra, kada počinje DEUS otvaranjem izložbe slika Romana Đuranovića, i narednih 25 dana, Podgričani će moći da vide 31 program - premijerno Čarobnjaka iz Oza, Skriveno arheološko blago Podgorice, Okeane Ljubavi Džonija Hodžića, da razgovara sa Ljubišom Samardžićem...

“Realizacijom 21. DEUS-a ulazimo u treću deceniju manifestacije koja je dostigla punu zrelost. Uspjeli smo da sve ove godine ostvarimo cilj, a to je kultivisanje i oplemenjivanje pojedinaca, čemu je DEUS dao značajan doprinos” - istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Hamdo Kočan, sekretar sekretarijata za kulturu Podgorice.

Za ovu manifestaciju Sekretarijat za sport i kulturu glavnog grada je izdvojio 45 hiljada eura, ali će koštati 2000 više.

“Nadamo se da ćemo prihodom od ulaznica uspjeti da nadoknadimo probijanje budžeta” rekao je Kočan.

Savjetnica Sekretarijata za kulturu Sanja Vojinović najavila je segmente programa 21 DEUS-a.

“U okviru likovnog programa biće upriličene izložba forotgafija Skriveno arheološko blago Podgorice autora Slobodana Čukića, izložba karikatura Darka Drljevića, te izložba studenata Arhitektonskog fakulteta i postavka djela savremenih crnogorskih autora objedinjena pod nazivom “Žena kao inspiracija”.

Što se književnog programa tiče, promovisaćemo bajku “Marin” namijenjenu djeci sa posebnim potrebama. Pozorišni program je na nivou, pa će se premijerno izvesti predstava “Čarobnjak iz Oza”, a dobro je poznato da se ove godine proslavnja 75 godina od objavljivanja ove bajke”, istakla je Vojinović.

Pozorišni program obogatiće i predstave “Prst” Sarajevskog ratnog teatra, “Pukovnik Zog” teatra iz Đakovice, “Okeani ljubavi” Džonija Hodžića, “Providenca” Teatra za kulturu Tivat i “Ljubavnici” Produkcije Prizor i Pozorišta Slavija.

U okviru filmskog programa biće upriličene večeri “Podgorica za nezaborav” i “Vremepolov TG 70” koje će raditi Momir Matović. U okviru DEUS-a svoje večeri imaće i glumac i producent Ljubiša Samadrđić kao i scenarista Dušan Kovačević.

Muzički dio DEUS-a počeće 4. decembra koncertom kvinteta Slowind iz Slovenije, a najavljeni su i koncerti Ibrice Jusića, Amire Medunjanin, hora Stanko Dragojević, škole Andrej Navara, Milice Raičević, Darkwood dub, Muzičko poetsko veče “Melodrama” sestara Milce i Marije Vicković.

“Ova manifestacija je plod saradnje svih javnih ustanova, a finansira se iz budžeta sekretarijata za kulturu. Mislim da smo uspjeli da napravimo interesantan i dinamičan program”, siguran je direktor KIC-a Žoran Šoškić.

Ulaznice za muzičke programe i predstave mogu se naći na biletarnici KIC-a po cijeni od pet eura.

Bonus video: