U Nikšiću otvorena izložba Dimitrija Popovića

Izložba je nastala povodom 520. godina od štampanja "Oktoiha prvoglasnika"
57 pregleda 1 komentar(a)
izložba Dimitrija Popovića, Foto: Svetlana Mandić
izložba Dimitrija Popovića, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.11.2014. 17:48h

U galeriji “Ilija Šobajić”, u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, otvorena je izložba Dimitrija Popovića "Grafičke mape Oktoih 1494-2014". Izložbu, koja predstavlja spoj tradicije i savremenosti, organizovala je Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” sa Cetinja i nikšićki Centar za kulturu.

Pomenuta izložba nastala je povodom 520. godina od štampanja "Oktoiha prvoglasnika", prve ćirilične knjige na Jugoistoku Evrope.

"Inspirisan prvom štampanom knjigom na našim prostorima, Popović je uradio šest grafičkih listova koji, kako sam autor kaže, nijesu ilustracije iz tekstova iz ‘Oktoiha’ nego su izraz nadahnuća koje na moderan način daje počast ovoj knjizi, njenoj duhovnoj i estetskoj vrijednosti”, kazala je otvarajući izložbu Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.

Svaki od šest grafičkih listova mape inspirisan je slovima koja grade ime ove stare crkvene knjige, a Popović je koristio kombinovanu tehniku - litografiju, sito štampu i suvi žig.

"Na predstavljenim grafikama dominira slovo kao centralni motiv oko kojeg, i u kojem, su inkorporirani religiozni sadržaji kao vizuelne transfiguracije biblijskih i novozavjetnih predstava simboličkog značenja”, istakla je Zeković.

Prema njenim riječima, Popović se duhovno nadahnjivao “na živototvornom istočniku rodnog podlovćenskog prostora“, što je pokazao tematskim ciklusima posvećenim Njegošu, kao i izložbom “Oktoih”.

"Virtuoz linije, majstor forme, crtački perfekcionist i stvaralac izuzetno prodorne imaginacije Dimitrije u slovnom znaku razgrće 'tabu', prostore metafizičkog, magičnog, fantastičnog, nadrealnog i transcendentalnog, dajući mu jedno kompleksnije značenje“, kazala je Zeković.

Bonus video: