MEČ ZA PRVAKA SVIJETA U ŠAHU

Anand zamislio Karlsena

0 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: FIDE
Magnus Karlsen, Foto: FIDE
Ažurirano: 28.03.2019. 14:45h

Meč za titulu prvaka svijeta u šahu, ipak je dobio na dramatičnosti, nakon što je Indijac Višvanatan Anand (2.792) uspio da bijelim figurama juče izjednači rezultat u Sočiju sa prvakom svijeta Norvežaninom Magnusom Karlsenom (2.863). Danas je Karlsen imao bijele fiogure u četvrtoj partiji, ali ne i ideju kako da dođe do trijumfa, za razliku od prve partije u 2. kolu koju je lako riješio sa prednošću početnog poteza. Tako je drugim remijem rezultat nakon četvrte partije 2:2.

Sjutra će šampion Karlsen i pretendent Anand imati slobodan dan, a u petak će Norvežanin igrati crnim figurama.

"Posljednje dvije partije odigrao sam kao prosječan šahista i moram popraviti igru. Još mi je u mislima kako sam katastrofalno odigrao prethodni duel sa crnim figurama i moram to zaboraviti i pripremiti se da dam 100 odsto", kazao je 23-godišnji šampion.

Dvije decenije stariji pretendent, kojeg su nakon prošlogodišnjeg debakla u meču za titulu sa Karlsenom, gotovo svi otpisali nakon prvog poraza crnim figurama, Anand, dobio je ogromno samopouzdanje povratkom u meč.

"Ako se nakon prva dva dana Karlsen mogao nazvati apsolutnim favoritom, sada se može reći da je sve otvoreno. U posljednjem duelu s abio jako smiren i bez problema sam došao do željenog remija", naglasio je Anand.