Nedosljedni vještak oslobodio "Boška" optužbi

Takvu odluku donijela je sutkinja Larisa Mijušković-Stamatović, a presudu zasnovala na mišljenju vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića, koji je tokom postupka naprasno promijenio svoj osnovni nalaz
281 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Rabrenović
Milenko Rabrenović
Ažurirano: 11.11.2014. 10:09h

Policajac Milenko Mića Rabrenović, koji je bio zadužen za obezbjeđenje bivšeg šefa policije Veselina Veljovića, u prvostepenoj odluci oslobođen je optužbi da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici u februaru 2011. godine.

Takvu odluku donijela je sutkinja Larisa Mijušković-Stamatović, a presudu zasnovala na mišljenju vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića, koji je tokom postupka naprasno promijenio svoj osnovni nalaz. Presuda je šokirala gotovo sve u sudnici, pa i tužioca Sašu Čađenovića.

"Korekcija" bila ključna

Vještak Boljević je u svom stručnom nalazu, na osnovu kojeg je i podignuta optužnica protiv Rabrenovića, tvrdio da je ista osoba u istom vremenskom intervalu koristila telefonske aparate i kartice, sa kojih su 9. i 10. februara 2011. godine upućeni prijeteći poziv i poruke na račun Lakićeve i njene porodice.

Boljević je, međutim, tokom izjašnjenja na suđenju iznenađujuće promijenio svoj nalaz tvrdeći da mora da napravi korekciju: “Išao sam isuviše tvrdo u nalazu. Ne mogu stoprocentno da tvrdim da je ista osoba koristila u isto vrijeme te kartice”, kazao je tada Boljević.

Vještak nije objasnio kako je u osnovnom nalazu sa sigurnošću tvrdio da se radi o istoj osobi, a kasnije promijenio mišljenje.

Ta korekcija vještaka bila je i ključna za sutkinju Mijušković-Stamatović, koja se tokom odluke nije bavila drugim brojnim dokazima, koji su Rabrenovića dovodili u direktnu vezu sa prijetnjama.

"Krivica se mora zasnivati na dokaznim sredstvima, koja omogućavaju donošenje jasnog i nedvosmislenog činjeničnog zaključka, te utvrditi izvan svake sumnje, i ništa se, niti može, niti smije temeljiti na mogućnostima, indicijama i pretpostavkama", navela je sutkinja.

Nakon uvodnog dijela ona je nastavila...

“Kod svih dokaza provedenih tokom postupka, posebno kod nalaza vještaka za telekomunikacije i njegovih izjašnjenja, gdje je, između ostalog, istakao da ne može tvrditi da su dva predmetna telefonska broja, korišćenja od strane istog lica, već da samo postoji indicija za takvu tvrdnju”, pročitala je sutkinja.

“Boško” se nije odvajao od Miće

Nekadašnji šef obezbjeđenja direktora Veljovića bio je optužen da je 9. februara, oko 19.51 časova, sa njemačkog broja pozvao novinarku Jasminu Muminović, kojoj se predstavio kao “Boško” i uputio prijetnje njenoj koleginici Oliveri Lakić. Narednog dana oko 15.57 časova, sa istog broja, na broj Muminovićeve stigla je i prijeteća SMS poruka, opet na račun Lakićeve.

Novinarki Lakić prijećeno je u vrijeme dok je objavljivala tekstove o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”, prema BiH, Kosovu, Srbiji i sumnji da su u taj posao uključeni policijski i funkcioneri ANB-a... Tokom godinu i osam mjeseci suđenja dokazano je da je danima službeni broj Rabrenovića registrovan na istim baznim stanicama kao i broj (068/389-8**), u čiji aparat je u vrijeme prijetnji ubačena njemačka kartica sa koje su slate monstruozne poruke.

Upravo ti dokazi dali su za pravo tužiocu Čađenoviću da i u petak, tokom završnih riječi, direktno optuži Rabrenovića da je on osoba, koja se predstavljala kao “Boško”. “Tokom postupka nesporno je dokazano da su dva telefona u kojima su korišćene kartice njemačkog broja (+4915775*****), sa kojeg je prijećeno Lakićevoj, ali i kartice (068/389-8**) koristili optuženi, ali i članovi njegove porodice - supruga, sin i otac”, kazao je tužilac.

Listinzi plašili odbranu

Tužilac je vrlo detaljno u završnim riječima naveo podatke od 14. januara, pa sve do 10. februara 2011. godine, kada je vještak u listinzima našao dokaze da je službeni broj optuženog Rabrenovića (067/284-6**) i aparat, u kojem je korišćena kartica (068/389-8**) registrovan u isto vrijeme i na istim mjestima.

Ti brojevi su registrovani u više navrata u isto vrijeme na baznim stanicama gdje je stan optuženog, ali i na putu od Podgorice ka Nikšiću i granici sa BiH i nazad. Ista bazna stanica i u centru Pljevalja registrovala je u isto vrijeme Rabrenovićev službeni broj i aparat sa karticom (068//******)...

Upravo ti listinzi, koji su Rabrenovića dovodili u direktnu vezu sa prijetnjama, mjesecima su plašili njegovu odbranu, pa je njegov advokat Slavomir Božović više puta tražio da se ti dokazi ne koriste, jer nijesu pribavljeni na zakonit način.

Božović juče, ipak, nije bio iznenađen presudom, tvrdeći da je “očekivana”...

Rabrenović se tokom suđenja branio ćutanjem, a juče se nije pojavio u sudnici.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na presudu.

Stojkovića oslobodili, Vesnu Medenicu nijesu ništa ni pitali

Koliko je bila široka i uticajna organizacija zataškavanja motiva i nalogodavaca serije prijetnji i napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, najbolje pokazuje hapšenje i optužnica protiv nekadašnjeg šefa kriminalistike u CB Podgorica i Budva Siniše Stojkovića.

Bivši prvi čovjek kriminalistike uhapšen je u Budvi u posljednjim danima 2012. godine zbog sumnje da je pokušao da utiče na tužiteljku Ljiljanu Klikovac da "zastane u istrazi predmeta" protiv Milenka Rabrenovića. Tužiteljka Klikovac tvrdila je da ju je Stojković “upozorio da bi dalje vođenje tog postupka ugrozilo napredovanje Veselina Veljovića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vladana Jokovića na mjesto direktora Uprave policije, ukazujući da su ta napredovanja dogovorena u političkom vrhu", ali i da povede računa i o svojoj funkciji tužioca”.

Sutkinja Višeg suda Milenka Žižić odbacila je optužni predlog protiv Stojkovića, konstatujući da on nije mogao da utiče na Ljiljanu Klikovac, jer nije “imao visok položaj i autoritet u službi, kao ni bitan socijalni status i položaj u društvu”.

Nakon takve odluke Stojkoviću je ukinuta suspenzija i on je vraćen na isto mjesto u službi. Posebno interesovanje za ovaj slučaj - istrage protiv Veljovićevog tjelohranitelja, odmah nakon što je istraga otvorena pokazivala je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

O njenom “interesovanju” je Tužilaštvo tada napravilo i službenu zabilješku. Medenica, međutim, nikada u Tužilaštvu nije saslušana tim povodom.

Odluka sutkinje Žižić, bliske prijateljice predsjednice Vrhovnog suda, da do sudskog procesa protiv Stojkovića ne dođe, omogućila je i Medenici da ne objašnjava u sudnici svoju ulogu...

Tri i po godine čine sve da se zaštiti nalogodavac...

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić je meta od fabruara 2011. godine kada su počeli da se objavljuju tekstovi istraživanja o famoznoj fabrici cigareta “Tara” u Mojkovcu. Novinarka je od prvog dana kada su počele prijetnje tvrdila da prijetnje stižu iz samog vrha policije jer joj je istog dana kada su joj upućene prijetnje, Veljović poslao "kurira" da je "zamoli" da ne piše o fabrici. Kada je ona to odbila, iste večeri joj je prijećeno napadom na dijete. Krajem prošle godine ona je, nakon svjedočenja bivšeg direktora UP na suđenju Rabrenoviću, javno kazala da je Veljović - nalogodavac.

“Sumnjam da je Veljović nalogodavac napada, podmetanja dobrovoljca ii prijetnji koje mi je uputio Rabrenović”, tvrdila je Lakićeva, koja je tražila da Tužilaštvo ispita Veljovića i istraži njegove tvrdnje, kojima je na suđenju pokušao da obesmisli to, ali i prethodne postupke. Izviđaj u Tužilaštvu povodom te prijave još traje.

Tri dana nakon što je prijećeno Lakić, nađen je dobrovoljac - Danilovgrađanin Milan Grgurović, koji se sam prijavio da je zvao i slao monstruozne poruke novinarki. Tokom dva sudska postupka on je osuđen na godinu robije zbog lažnog prijavljivanja, ali su odluke sutkinje Željke Jovović padale na Višem sudu. Iz trećeg puta u julu ove godine - dobrovoljac je oslobođen optužbi.

Događaji iz 2011. godine u martu 2012. godine zamijenjeni su batinama. Tokom sudskog postupka je utvrđeno da je Zabjelčanin Ivan Bušković (30), poslat da 7. marta 2012. ispred zgrade gdje Lakićeva živi sa porodicom, mučki, s leđa napadne novinarku. Bušković je zbog toga pravosnažno osuđen na devet mjeseci zatvora, ali se u presudi nigdje ne pominje motiv.

Jovović: Šokiran sam presudom

Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović kazao je da je "šokiran" presudom.

“Ovo samo pokazuje da je naše pravosuđe upravo onakvo kakvim ga vidi veliki dio crnogorske javnosti, ali i EU”, kazao je Jovović, dodajući da je uvjeren u krivicu Rabrenovića.

"Niko se u državi ozbiljno ne bavi uzrokom svih napada na Oliveru, a to su sumnjivi poslovi fabrike cigareta u Mojkovcu. Zajedno sa slučajem Musić, Grgurević, Rabrenović Bušković, to predstavlja tipičan organizovani kriminal, odnosno, spregu mafije i predstavnika države. Novi VDT treba da to tako tretira ako želi da nešto radi, jer sve dolazi od onih koji skidaju kajmak od fabrike", rekao je on.

Jovović smatra da je presuda - novi dokaz da Rabrenovićevi bivši i sadašnji šefovi iz bezbjednosnih struktura i Vlade spadaju u klasu nedodirljivih u ovoj zemlji.

“To je i otvoren poziv na nastavak lova na nepodobne novinare i medije do njihovog istrebljenja”. Jovović je najavio da će obavijestiti međunarodne organizacije i diplomate, koji su veoma zainteresovani za ovaj slučaj

Bonus video: