Žabljak: Taksista iz Novog Sada oslobođen optužbi

Sudski vještak ukazao je da je do nesreće došlo uslijed propusta vozača Pasata koji se tom prilikom kretao lijevom kolovoznom trakom
158 pregleda 0 komentar(a)
udes, tunel Ivica, Foto: Obrad Pješivac
udes, tunel Ivica, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 10.11.2014. 12:45h

U Osnovnom sudu u Žabljaku objavljena je prvostepena odluka kojom se Zoran Jovović, taksista iz Novog Sada, oslobađa optužbe za krivično djelo Teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Jovović i njegova supruga Biljana Jovović jedini preživjeli u stravičnom udesu koji se 26. maja prošle godine dogodio na putu Žabljak-Šavnik, neposredno ispred tunela Ivica, kada su u čeonom sudaru vozila Pasat NK AF 685 i Fiat Mulpe NS 018 DM na licu mjesta izgubili život saputnici Jovovića, državljani Srbije Marko Ignjatović, Nada Karakašić i Neda Popović a 0. juna od zadobijenih povreda preminuo je i Žabljačanin Milenko Ćosović vozač pasata nikšićke registracije.

Predsjednik Suda Mihailo Anđelić kao sudeći sudija u ovom predmetu saopštio je da nije dokazano da je Jovović učinio djelo koje mu se optužnicom Sanje Ćosović, oštećene kao tužioca, stavlja na teret.

"Sud je tako odlučio na bazi urađenih ekspertriza saobraćajne nezgode, koje su uradili Centar za saobraćajno mašinska vještačenja Mašinskog fakulteta iz Podgorice i Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Berana, čiji su nalazi i mišljenja komplementarni. Proizilazi da je Jovović preduzeo radnju koja je bila isključivo usmjerena na izbjegavanje i neutralisanje opasne situacije koju je uzrokovao vozač pasata Milenko Ćosović, dolazeći Jovoviću u susret suprotno propisima, svojom lijevom kolovoznom trakom čime je zauzeo desnu traku kojom se kretao Jovović prilikom izlaska iz tunela. Ekspertiza Centra za saobraćajno mašinska vještačenja Mašinskog fakulteta iz Podgorice je nesumnjivo pokazala da je do primarnog kontakta ovih vozila došlo u zoni desne ivice udvojene pune linije i to na udaljenosti do 15 santimetara, na desnoj kolovoznoj traci kojom se kretalo vozilo kojim je upravljao optuženi Jovović", kazao je sudija Anđelić prilikom saopštavanja odluke.

On je dodao da je u spisima predmeta nalaz i mišljenje sudskog vještaka dr Mihailo Rovčanin koji je u tom dokumentu, u istražnom postupku, ukazao da je do nesreće došlo uslijed propusta vozača Pasata koji se tom prilikom kretao lijevom kolovoznom trakom.

Nalaz sudskog vještaka Rovčanina, pored ostalog, uticao je da Osnovni državni tužilac iz Pljevalja, naredbom od 29. avgusta prošle godine, obustavi istragu protiv Zorana Jovovića sa obrazloženjem da ne postoje dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je Jovović počinio krivično djelo. Postupak koji je juče prvostepeno okončan inicirala je supruga pokojnog Ćosovića, Sonja Ćosović, u svojstvu oštećene, koju je zastupao Sreten Žugić advokat iz Žabljaka a vijeće Višeg suda u Bijelom Polju potvrdilo je optužnicu oštećene kao tužioca i naložilo održavanje glavnog pretresa.

Advokat Sreten Žugić kazao je „Vijestima“ da će, nakon što dobiju pimenu presudu, uložiti žalbu na takvu odluku.

Bonus video: