Ćutali i Dedeić i sveštenici

U podgoričkom Osnovnom sudu počelo je ponovljeno suđenje sveštenicima CPC, koji su u prethodnom postupku negirali izvršenje krivičnih djela
259 pregleda 74 komentar(a)
Mihailo Dedeić, Foto: Vladimir Otašević
Mihailo Dedeić, Foto: Vladimir Otašević
Ažurirano: 06.11.2014. 07:57h

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo Dedeić, Dragan Pavlović i Jovan Tomović juče su se branili ćutanjem i nijesu željeli da odgovaraju na pitanja i izjašnjavaju se o optužbama za nasilni ulazak u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u Rogamima, prije tri godine.

U privatnoj optužnici Mitropolije crnogorsko-primorske, piše da su oni brusilicom provalili vrata i u njoj vršili obrede.

U podgoričkom Osnovnom sudu počelo je ponovljeno suđenje sveštenicima CPC, koji su u prethodnom postupku negirali izvršenje krivičnih djela.

Tada su rekli da su u crkvu došli na poziv mještana, da su vrata bila otvorena, a crkva potpuno zapuštena...

Sudija Nenad Vujanović je, na predlog branioca optuženih, advokata Željka Tomkovića, odredio ponovno saslušanje svjedoka Jovana Radovića, Branka Rajkovića i Branka Đurovića.

Advokati Dalibor Kavarić i Jugoslav Krpović, punomoćnici Mitropolije, protivili su se takvom predlogu, smatrajući ga sračunatim na odugovlačenje postupka, kako bi došlo do zastare krivičnog gonjenja.

“Ne vidim zašto bi opet saslušavali svjedoke koji su dali vrlo detaljne iskaze u prethodnom postupku i ne znamo na koje bi se oni to nove činjenice izjašnjavali”, istakao je Kavarić.

Advokat je podsjetio da u tom postupku u avgustu sljedeće godine dolazi do zastare.

Suđenje se nastavlja 25. decembra.

Viši sud u Podgorici ranije je ukinuo presudu kojom su sveštenici CPC oslobođeni optužbi, navodeći da privatna optužnica MCP sadrži elemente potrebne za vođenje krivičnog postupka.

Kavarić: Oni se lažno predstavljaju

Kavarić i Krapović juče su tvrdili da su optuženi dali lažne podatke sudu - da su pravoslavni sveštenici.

Oni su rekli da su sva trojica, aktom Svetog sinoda Carigradske patrijaršije, lišeni svešteničkih činova zbog kanonskih prestupa.

Tomković je istakao da CPC nikada nijesu interesovale odluke carigradskog patrijarha, te da se autokefalnost te crkve temelji na činjenicama da je CPC objedinjavala stanovnike Crne Gore u borbi za slobodu i za svoju državu.

Bonus video: