Izložba Aleksandra Đuravčevića u Dvorcu Petrovića

4 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2014. 08:19h

Izložba crnogorskog umjetnika Aleksandra Đuravčevića, koji već dvadeset godina živi i stvara u Americi, biće otvorena večeras u 20 sati u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Likovna publika biće u prilici da pogleda radove - instalacije nastale od 2006. do 2014. godine, koji su nedavno bili izloženi u Madridu.

Aleksandar Đuravčević rođen je 1970. u Crnoj Gori. Studirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a potom na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci. Pored brojnih izložbi u Americi, Đuravčević je izlagao u Italiji, Španiji, Kolumbiji, Njemačkoj, Švajcarskoj. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti umjetnosti, a njegovi radovi čine kolekciju Metropolitan muzeja u Njujorku, Muzeja lijepih umjetnosti u Bostonu, Muzeja Bruklin u Njujorku i drugih. Predavao je na Prat institutu u Bruklinu, a sada predaje na Hanter koledžu u Njujorku.

Povodom predstavljanja referentnog crnogorskog umjetnika u Dvorcu Petrovića, juče je u prostorijama Centra savremene umjetnosti održana konferencija za medije, na kojoj je umjetnik govorio o predstojećoj podgoričkoj izložbi, o radovima koje je specijalno odabrao za ovu priliku kao i o umjetničkim intervencijama koje su nastajale na licu mjesta izazvane inspirativnim prostorom.

“U početku je bilo teško napraviti odabir radova. Neki od njih nastali su na licu mjesta kao što je rad 'Za mene nema slave', koji je direktno vezan za Crnu Goru. Tu je i rad u fluorescentnim bojama koji simbolično predstavlja moj početak u Crnoj Gori kao i kasnija putovanja, moja životna odredišta, moj nomadski život. Interesantno mi je da radove posmatram u ovom prostoru jer je u pitanju jedna potpuno drugačija komunikacija u odnosu na ranije postavke. Upravo ta direktna veza i razgovor sa prostorom čine karakter instalacije”, komentariše umjetnik koji u Podgoricu dolazi nakon osam godina.

“Centar savremene umjetnosti već godinama pokazuje interesovanje za realizaciju moje izložbe. Sada je postojala olakšavajuća okolnost jer su moji radovi već bili u Evropi, u okviru dvije povezane izložbe otvorene u Španiji”, ističe Đuravčević koji je u Americi već godinama angažovan kao profesor umjetnosti - prvo na Prat institutu u Bruklinu, a danas na Hanter koledžu u Njujorku.

“Nisam upoznat sa crnogorskom likovnom i galerijskom scenom. Godinama predajem na brojnim američkim univerzitetima, a kao što je poznato akademija je komplikovano mjesto za življenje. Danas više ne postoji škola misli. Danas predajem na Hanteru, koji je nekada bio jaka slikarska škola, sada više okrenuta minimalizmu. Dolazi do pretapanja različitih struja i nastaje 'mixed media', a to je upravo moja izložba - svaštara. Možda je to najbolji način da se umjetnik izrazi jer se radi o idejama i konceptima, a tehnika ili egzekucija je sluga te ideje”, komentariše umjetnik ističući da je upravo ta raznolikost medija učinila međunarodnu scenu razigranom, a tu je, kako kaže, i publika koja se konstantno mijenja.

Izložbu u Dvorcu Petrovića otvoriće princ Nikola Petrović Njegoš.

Đuravčević gost "Atriuma" u Nikšiću

U klubu "Atrium" u Nikšiću, u petak će biti održan Artist talk, razgovor sa umjetnikom Aleksandarom Đuravčevićem.

Događaj će biti organizovan u saradnji Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Centra za kulturu Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Umjetnik će, kroz primjere iz sopstvene umjetničke prakse, govoriti o svom odnosu prema savremenoj umjetnosti, radovima koje stvara i njegovoj umjetničkoj praksi u Njuroku, gdje trenutno živi i stvara.

Aleksandar Đuravčević zadivljujućom energijom stvara radove od običnih predmeta, pretvarajući ono svakodnevno u praiskonske memorijske otiske, gdje je ono što imamo, prije svega ruševina.

Razgovor će umjetnikom vodiće Danica Bogojević, zamjenica direktora Centra savremene umjetnosti.

Artist Talk počinje u 12 sati.

Galerija

Bonus video: