Dedeić ponovo pred sudom

Viši sud u Podgorici ranije je ukinuo presudu kojom su sveštenici CPC u podgoričkom Osnovnom sudu oslobođeni optužbi da su prije tri godine nasilno ušli u crkvu Svetog Arhangela Mihaila
86 pregleda 23 komentar(a)
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2014. 09:24h

Za 5. novembar zakazano je ponovljeno suđenje predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu Dedeiću, Draganu Pavloviću i Jovanu Tomoviću, optuženima za nasilni ulazak u crkvu u Gornjim Rogamima.

Viši sud u Podgorici ranije je ukinuo presudu kojom su sveštenici CPC u podgoričkom Osnovnom sudu oslobođeni optužbi da su prije tri godine nasilno ušli u crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Iz Višeg suda saopštili su da privatna optužnica Mitropolije crnogorsko-primorske sadrži elemente potrebne za pokretanje krivičnog postupka, dok je sudija Nenad Vujanović u prvostepenoj presudi, naveo da djela koja su im stavljena na teret nijesu krivična.

Nenad Vujanović sudiće i u ponovljenom postupku.

Iz Mitropolije su saopštili juče da se nadaju da će Osnovni sud sada zaštiti imovinu crkve od nezakonitih upada neovlašćenih lica.

“Viši sud nije prihvatio mišljenje Vujanovića da crkva u koju su okrivljeni nesporno ušli, budući da ne služi stanovanju, ne može biti objekat radnje ovog krivičnog djela, ni njegove navode da time ničija lična sloboda nije narušena, niti je povrijeđeno bilo koje pravo građana...

Prvostepeni sud gubi iz vida da su okrivljeni svojim neovlašćenim ulaskom, a nažalost i sud svojom nezakonitom odlukom, zajedno ugrozili i povrijedili najsuptilnija, najsvetija i najosnovnija ljudska osjećanja, prava i slobode i unijeli nemir i nespokoj u živote građana-vjernika, koji drže do ovih prava, a u Crnoj Gori taj broj nije nimalo mali”, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Bonus video: