Korupcijom Šakotića i Danailova ŠSCG oštećen za 30.270 eura

Crnogorski istražni organi ispituju udio u slučaju pronevjere novca bivšeg predsjednika ŠSCG i bivšeg izvršnog direktora ECU, Vladimira Šakotića
55 pregleda 0 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: ŠSCG
Angelina Vuković, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 30.10.2014. 15:55h

Vanredni Kongres Evropske šahovske unije (ECU) u gruzijskom Batumiju uz samo jedan uzdržan glas je usvojio predloge Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) da rukovodstvo te asocijacije dostavi sva dokumenta crnogorskim istražnim organima vezana za postupak utvrđivanja korupcije i nezakonitosti rada prethodnog rukovodstva, da rad bivšeg rukovodioca ŠSCG Vladimira Šakotića i bivšeg predsjednika ECU Silvia Daanailova ispita Etički komitet FIDE, ali i da sadašnje rukovodstvo ECU pomogne crnogorskim istražnim organima u rasvjetljavanju korupcije kojom je ŠSCG oštećen za 30.270 eura. Predsjednica ŠSCG Angelina Vuković je kao predstavnik crnogorske delegacije u Batumiju upoznala Kongres sa podatkom da je ŠSCG oštećen za 30.270 eura koje je našem Savezu trebalo da pripadne od dijela upisnina za Evropsko prvenstvo u šahu za mlade organizovanom prošle godine u Budvi.

Crnogorski istražni organi ispituju udio u slučaju pronevjere novca bivšeg predsjednika ŠSCG i bivšeg izvršnog direktora ECU, Vladimira Šakotića.

Svjetski mediji su detaljno krajem prošle godine pisali o povezanosti Šakotića sa nekim nevladinim organizacijama, sa kojima, osnovano se sumnja, je podijelio dobit od organizacije Evropskog prvenstva u Budvi, umjesto da novac pripadne nacionalnoj šahovskoj fedraciji.

Osim Vuković i delegata iz ŠSCG, Kongresu je ispred Uprave za mlade i sport prisustvovao Marko Begović.

A u Batumiju je na Evropskom prvenstvu za mlade, od šest crnogorskih reprezentativaca najbolji rezultat ostvarila Tijana Blagojević. Iako je nakon pet kola bila u borbi za medalje, Blagojević je posustala u finišu i završila je takmičenje na 17. mjestu u konkurenciji 56 šahistkinja do 18 godina. Prosječni rejting njenih rivalki bio je 2.119 poena, pa je Blagojević zaradila 17,2 rejting poena.

"Naši takmičari imaju manje iskustva, ali im u odnosu na vršnajke iz zemalja koje su šahovske velesile nedostaje i organizovaniji trenerski rad. Moramo da poradimo na tome i u Gruziji smo ugovorili saradnju sa predstavnicima brojnih nacionalnih federacija ali i predstavnicima FIDE i ECU. U decembru očekujemo posjetu novog predsjednika ECU, Zuraba Azajmarašvilija", naglasila je Vuković.

ŠSCG od dolaska na čelo Angeline Vuković ove godine su posjetili i predsjednik FIDE Kirsan Iljumžinov i dva njegova potpredsjednika u odvojenim posjetama, a gost ŠSCG bio je i Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena.

Bonus video: