Izdavačka kuća iz Srbije objavila biografiju Selindžera

Čitaoci će saznati da je poslije njegove smrti 2010. pronađeno pet romana koji će biti objavljivani od 2015. godine - svake godine po jedan
133 pregleda 0 komentar(a)
Selindžer, Foto: Wikipedia
Selindžer, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 29.10.2014. 13:39h

Izdavačka kuća Admiral books objavila je biografiju Dž.D Selindžera, čiji su autori Dejvid Šilds i Šejn Salern, piše Tanjug.

Knjiga "Selindžer" nastala je tri godine poslije smrti pisca, na osnovu osmogodišnjeg iscrpnog istraživanja i intervjua sa više od 200 ljudi - prijatelja, porodice, ljubavnica, kolega, komšija, saradnika - koji su poslije njegove smrti napustili "zavjet ćutanja" i progovorili.

Prema riječima Zorana Rapajića, vlasika Admiral booksa, pozamašna biografija sa 170 fotografija, od kojih se 110 prvi put objavljuju, otkriva šta je Selindžer radio pošto se povukao iz žiže javnosti na imanje u Nju Hempšir, po objavljuvanju "Lovca u žitu".

Čitaoci će saznati da je poslije njegove smrti 2010. pronađeno pet romana koji će biti objavljivani od 2015. godine - svake godine po jedan, rekao je Rapajić Tanjugu.

On je dodao da će čitaoci iz dijelova intervjua sa ljudima koji su bili sa njim u kontaktu u različitim dijelovima njegovog života saznati i o njegovom učešću u Drugom svjetskom ratu gdje je bio na najvećim bojištima, vidio užase koncentracionih logora, o njegovim ljubavnicama, o Uni O"Nil koja mu je slomila srce udavši se za 35 godina starijeg Čarlija Čaplina, o njegovom radu, stvaralaštvu...

Ova knjiga je, kaže on, veliki kulturološki događaj jer je Selindžer čovjek poslije koga Amerika nije bila ista. Hipi pokret, period oslobađanja, sve to je identifikovano sa njegovim Holdenom, lovcem u žitu.

"On je bio nevjerovatan i zanimljiv lik i mnogo se o njemu znalo, ali ova biografija otkriva mnogo, mnogo nevjerovatnih stvari", rekao je Rapajić.

Tokom više od 50 godina, autor "Lovca u žitu" neprestano je tema novinskih članaka i časopisa. Ali, svi pokušaji da se o njemu piše bili su sputani fundamentalnim nedostatkom pristupa podacima.

Selindžer je i dalje enigma. Složen i protivrječan čovjek skriven iza mita koji nikada nije razotkriven. Barem ne dosad.

Šilds i Salerno sada osvjetljavaju posljednjih pedeset šest godina Selindžerovog života: period koji je, do ovog trenutka, za biografe bio potpuno u mraku.

Knjiga sadrži i dnevničke zapise, pisma, pravne evidencije i tajna dokumenta a rezulat toga, kaže izdavač, je konačan portret jedne od najfascinantnijih ličnosti 20. vijeka.

Bonus video: