Tara kršila pravila bezbjednosti

71 pregleda 12 komentar(a)
eksplozija u fabrici Tara, Foto: Jadranka Ćetković
eksplozija u fabrici Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 29.10.2014. 07:42h

Rukovodilac laboratorije u kojoj je došlo do posljednje eksplozije u fabrici oružja “Tara”, nije imao ljekarsko uvjerenje da je sposoban da obavlja te zadatke.

Zbog toga, mojkovačka kompanija kažnjena je sa 500, a njen direktor sa 30 eura.

Eksplozija se desila u petak 24. oktobra, nakon čega je i obavljena vanredna kontrola Uprave za inspekcijske poslove.

U njihovom izvještaju piše da je u incidentu povrijeđeno šest radnika od kojih su dva bila zaposlena u “Tara precision works”, a četiri u “Tara aerospace and defence products“. Te dvije fabrike posebne su kompanije, a čine grupu Tara.

Eksplozija se desila u hemijskoj laboratoriji “Tara precision works”. U drugoj fabrici “Tara aerospace and defence products“ incident sa eksplozijom desio se u februaru kada je bio povrijeđen jedan radnik. I tada je inspekcija utvrdila kršenja normi o zaštiti na radu, koja su ispravljena nakon toga.

Inspekcija je utvrdila da se posljednja eksplozija desila u hemijskoj laboratoriji i na “radnom mjestu koje aktom poslodavca o procjeni rizika nije utvrđeno kao radno mjesto sa povećanim rizikom”.

“U tom prostoru se po tehnološkom postupku obavljaju poslovi kvantitativne analize i mjerenja vlage uzoraka koji dobijaju iz druge fabrike - Tara aerospace and defence products. Do eksplozije je došlo kada je rukovodilac pogona pirotehnike, inženjer Dragoslav Negoicić, obavljao posao filtracije smješe u hemijskoj laboratoriji”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcija je naložila poslodavcu da u roku od 20 dana uskladi normativna akta sa odredbama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, kao i da izmijeni Akt o procjeni rizika, zbog slučaja kolektivne povrede na radu.

"S obzirom na to da poslodavac nije obezbijedio zdravstveni pregled zaposlenog rukovodioca Negoicića, koji se raspoređuje na radno mjesto sa povećanim rizikom, po ugovoru o radu na određeno vrijeme od februara 2014. godine, kažnjen je prekršajnim nalogom u iznosu od 500 eura, a odgovorno lice 30 eura”, saopštili su iz inspekcije.

Ostali povrijeđeni imali su izvještaj ljekara specijaliste da su sposobni za rad na radnom mjestu sa povećanim rizikom, bili su stručno osposobljeni i sa aspekta zaštite na radu, nosili su propisanu zaštitnu opremu i svi su trajno osigurani od posljedica nesrećnog slučaja i slučaja povrede na radu.

Još traje policijska istraga o uzroku eksplozije i povređivanju zaposlenih.

Pojedinačno, najveći vlasnik “Tara precision works„ je švajcarski “BT International” sa 34 odsto akcija, dok Vlada Crne Gore ima 12 %. U “Tara aerospace and defence products“ Vlada ima 34 odsto vlasništva a BT 31 odsto.

Bonus video: