Matijašević tužio Bosovića i Stanića: Uništenja spisa, bezbroj falsifikata...

Proteklih više od šest godina, kaže Matijašević, protekli su u bezuspješnom nastojanju da spornik 50.000 kvadrata zemljišta pripadne njegovoj majci
494 pregleda 2 komentar(a)
Željko Matijašević, Foto: Obrad Pješivac
Željko Matijašević, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.10.2014. 14:56h

Nikšićanin Željko Matijašević, nakon što je sredinom mjeseca primio rješenje Uprave za nekretnine iz Žabljaka kojim je njegova 84-godišnja majka Koviljka Matijašević uskraćena na djevojačku ostavštinu, presavio je tabak i u žabljačkoj policiji podnio krivičnu prijavu protiv aktuelnog rukovodioca toga organa Saida Bosovića i ranijeg Sima Stanića.

Matijašević je punomoćnik svoje majke i sumnjiči ih da nijesu prihvatili ostavinsko rješenje koje je sačinjeno nakon smrti majčinog oca Dušana Kaljevića u kome je Koviljka nasljednik dijela ostavinske mase već su rješenje bazirali na aktu koji je sačinila nadležna komisija nakon obavljenog aerofotogrametrijskog snimanja, u kome je naslednik Matijaševićev ujak Vasilije Kaljević koji se tokom ostavinske rasprave, 1980. godine, odrekao toga prava ali je pred tom komisijom imao svojstvo naslednika.

"U cijelom postupku u Upravi za nekretnine, koji traje više od šest godina, bezbroj je falsifikata, lažnih podataka, uskraćivanja prava na slobodni pristup informacijama pa čak i uništenja spisa. Frapantan je podatak da se pokušalo prebaciti odgovornost na predsjednika Osnovnog suda u Žabljaku Mihaila Anđelića, da je on podnio službeni zahtjev za takvu uknjižbu što nije tačno i dokazalo se nakom što sam ostvario uvid u sudsku dokumentaciju", kaže Matijašević i ističe da po tome rješenju tri zakonska naslednika ostaju bez svog legitimnog prava.

Kakav će epilog imati ova prijava kod nadležnog tužilaštva i sud pokazaće naredno vrijeme. Proteklih više od šest godina, kaže Matijašević, protekli su u bezuspješnom nastojanju da spornik 50.000 kvadrata zemljišta pripadne njegovoj majci. Zbog toga je bio prinuđen da podnosi krivične prijave i obraća se najistaknutijim domaćim i međunarodnim zvaničnicima.

"Nadležnim državnim institucijama obraćao sam se 437 puta. Vlada Crne Gore ni jedan put mi nije odgovorila na 42 dopisa. Podnosio sam i krivične prijave. Jedna je bila protiv 45 bivših i aktuelnih rukovodilaca u opštinskim i državnim institucijama. Nikakvog postupka nije bilo niti mi je bilo šta od silne prepiske odgovoreno. Morao sam pisati Mitji Drobniču i Albertu Kamaratiju koji mi je ogovorio da je o ovom upoznao relevantne evropske institucije i ohrabrio me da istrajem na ostvarenju ovog prava", kaže Matijašević i dodaje da su se o njegov zahtjev za zaštitu oglušili ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović jer su mu zbog ovih nastojanja stizala prijeteća pisma.

Kako bi došao do, kako kaže, pravde, Matijašević je organizovao i javne istupe u vidu performansa. Ljetos je to uradio na Žabljaku, tako što je svoje nezadovoljstvo prikazao na platou ispred zgrade u kojoj, kako je rekao, stan ima premijer Milo Đukanović.

Putna torba sa 50 kilograma dokumentacije i prepiske bili su predmet pažnje javnosti. Isto tako nedavni performans u centru grada kada je prolaznicima dijelio letke koji su sadržali razloge njegovog nezadovoljstva.

Bonus video: