Martinović: Promjena na dojkama je razlog za razgovor sa ljekarem

"Faktori rizika za nastanak raka dojke su ženski pol, starost, genetsko opterećenje, produžena stimulacija polnim hormonima, a u manjoj mjeri i gojaznost, kao i izvjesni dijetetski režimi"
150 pregleda 1 komentar(a)
Danilo Martinović
Danilo Martinović
Ažurirano: 27.10.2014. 14:19h

Intervju sa doktorom Danilom Martinovićem, kao dio podrške kampanji u borbi protiv raka dojke.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv raka dojke, a Crna Gora se pridružila ovim međunarodnim naporima organizovanjem kampanje pod sloganom "Svim srcem u borbi protiv karcinoma dojke".

  • Koliko je često oboljevanje od raka dojke u svakodnevnoj praksi? Da li ima promjena u toku ovih godina?

Prema podacima bolničkog registra Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG u toku 2013. godine u Crnoj Gori je od karcinoma dojke oboljelo oko 300 žena. Uočen je lak porast broja oboljelih u posljednjih par godina, najvjerovatnije zbog toga što su nam sada dostupne preciznije dijagnostičke procedure, kao i zbog adekvatnijeg vođenja medicinske dokumentacije. Učestalost oboljevanja od raka dojke u Crnoj Gori ne odstupa od podataka koje dobijamo iz šireg regiona.

  • Koliko su pravila prevencije i rano otkrivanje važni?Da li kampanje ovog tipa doprinose boljoj atmosferi i urednijim kontrolama?

Faktori rizika za nastanak raka dojke su ženski pol, starost, genetsko opterećenje, produžena stimulacija polnim hormonima (ukoliko se prvo menstrualno krvarenje javi u ranoj mladosti, odnosno ako nastupi kasna menopauza…), a u manjoj mjeri i gojaznost, kao i izvjesni dijetetski režimi (hrana bogata mastima). Budući da se na većinu pobrojanih faktora rizika ne može uticati, najveći značaj u borbi protiv raka dojke ima rano otkrivanje. Podaci pokazuju da čak 85-90% oboljelih kod kojih se bolest rano otkrije preživi narednih deset godina, pa je zato podizanje svijesti kroz kampanje poput ove od izuzetnog značaja.

  • Koje je pravo vrijeme za pregled dojki i koliko često ga raditi?

U manje od 5% slučajeva bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25% kod žena mlađih od 50 godina. Iako se preporuke razlikuju od zemlje do zemlje, studije ukazuju da najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja koji podrazumijevaju mamografiju (rendgen snimak dojki) jednom u dvije godine u populaciji žena od 40. do 70. godine starosti. Kod žena sa povećanim rizikom oboljevanja (sa pozitivnom porodičnom istorijom oboljevanja) sa redovnim pregledima treba otpočeti i ranije.

Treba naglasiti značaj samopregleda dojki, budući da je Čak 40% slučajeva karcinoma dojke otkriveno na ovaj način. Samopregled treba obavljati jednom mjesečno nakon navršene 20 godine života, i to desetog dana od početka ciklusa, a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu. Na ovaj način žena upoznaje normalnu strukturu svojih dojki. Bilo kakva promjena predstavlja povod za razgovor sa ljekarom. Međutim, i ako uočite promjenu u vašoj dojci u toku samopregleda, važno je znati da nema razloga za paniku – samo jedna od deset napipanih promjena je zloćudna po prirodi.

Bonus video: