Slavno Cetinje, jedan inspektor

Grad pod Lovćenom danima je pokrivao samo inspektor za opšti kriminalitet Božidar Kokotović
141 pregleda 13 komentar(a)
OB Cetinje (Novina), Foto: Vijesti online
OB Cetinje (Novina), Foto: Vijesti online
Ažurirano: 26.10.2014. 15:18h

Samo jedan inspektor za opšti kriminalitet više od mjesec dana pokrivao je čitavo Cetinje, jer su mu kolege otišle na bolovanje, saznaju “Vijesti”.

Iz podgoričkog Centra bezbjednosti (CB) prije deset do 15 dana u Odjeljenje bezbjednosti (OB) Cetinje kao privremena ispomoć poslata su dva inspektora.

Prema nezvaničnim informacijama, grad pod Lovćenom danima je pokrivao samo inspektor za opšti kriminalitet Božidar Kokotović, dok su njegove kolege Vasko Luković i Zoran Srdić na bolovanju.

Da stvar bude gora, prema istim informacijama, sistematizacijom je predviđeno da Cetinje pokriva ukupno šest inspektora, što je duplo više nego što ih u crnogorskoj prestonici trenutno ima.

“Nema inspektora za droge, nema ni inspektora za privredni kriminalitet. Radi ko što stigne. Fale dva inspektora po opštem kriminalitetu. Sve se to odražava na porast kriminaliteta u gradu”, rekao je izvor “Vijesti”.

Načelnik OB Cetinje Mihailo Šaranović bio je primoran da traži ispomoć iz Podgorice, jer jedan inspektor ne može da pokriva grad, u kojem se u posljednje vrijeme dogodilo nekoliko pucnjava, namjernih zapaljenja auta, bombaški napad...

Nema inspektora za droge, nema ni inspektora za privredni kriminalitet. Radi ko što stigne...

Iz Uprave policije “Vijesti” juče nisu mogle da dobiju zvaničan odgovor o stanju u cetinjskoj policiji.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, evidentirano je i osipanje kadrova u OB Cetinje.

Prije dvije do tri godine inspektor za privredni kriminalitet Nikola Terzić napustio je to radno mjesto i prešao da radi u Odjeljenje za organizovani kriminalitet pri Upravi policije.

I inspektor za opšti kriminalitet Ivan Pejović prošle godine je napustio cetinjsku policiju, a prije nekoliko mjeseci i njegov nekadašnji kolega Veselin Živanović, koji sada radi kao direktor Nacionalnog parka “Lovćen”.

Prije njih čak tri inspektora otišla su u penziju.

Sve češći obračuni vatrenim oružjem, bombama, molotovljevim koktelima na Cetinju, morali bi da zamisle Upravu policije da li je bezbjednosni aspekt u tom gradu poremećen do mjere da bi nešto moralo da se mijenja.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” upućenih u problematiku bezbjednosti, Cetinje se trenutno nalazi u prelaznoj fazi, koja može da se završi formiranjem ozbiljnih kriminalnih grupa u tom gradu.

“Česti bombaški napadi, paljevine automobila upotreba vatrenog oružja, koje za posljedicu za sada nemaju žrtava, ukazuju na odvajanje manjih grupa poznatih po remećenju javnog reda i mira”, kazao je jedan od sagovornika.

Dodao je da je upravo sada momenat za adekvatnu reakciju bezbjednosnih organa.

Policija može da djeluje preventivno i svojim radom očuva zadovoljavajući nivo bezbjednosti.

“Što se Cetinja tiče ključno je da bude više patrola u centralnim djelovima grada i ulicama u kojima stanuju bezbjednosno interesantna lica (BIL). Takođe, mora se sprovoditi što češća kontrola BIL lica”, rekao je izvor.

Dodao je i da u prijestonici treba angažovati još policijskih službenika.

“Po posljednjoj sistematizaciji prije nekoliko godina bilo je predviđeno da na Cetinju radi 44 službenika u sektoru policije, sada ih ima nešto više od 30”, istakao je izvor “Vijesti”.

Tri litra benzina nedovoljna ni da se patrola ugrije

Patrole cetinjske policije dnevno za gorivo dobijaju pet eura, što znači da po danu mogu da troše oko tri litra.

Prema tvrdnjama sagovornika ”Vijesti”, to nije dovoljno ni da se patrola ugrije.

“Dani su sve hladniji, uskoro će i snijeg. Dok je patrola u smjeni mora startovati motor da se ugreju u vozilu. Ta tri litra tako će brzo nestati. Kako pod tim okolnostima da se patrolira gradom?”, pitao se jedan od službenika policije.

Upao u market naoružan, izašao bez plijena

Prije nekoliko dana na Cetinju se dogodio pokušaj razbojništva.

Maskirani napadač naoružan pištoljem uveče oko 20.30 časova upao je u market “Marteks”, koji se nalazi u Ulici Luke Ivaniševića.

U trenutku kad je razbojnik upao u market, kasirka nije bila za kasom, tako da je na silu pokušao da je obije.

Ipak, njegov pokušaj bio je bezuspješan, tako da se dao u bjeg i udaljio u nepoznatom pravcu. Cetinjska policija traga za razbojnikom.

Bonus video: