KO JE SAFET KALIĆ?

Put od statističara do bosa sa sjevera Crne Gore

Srpski mediji ranije su Kalića dovodili u vezu sa švercom heroina, kojim je navodno snabdijevao "zemunski klan"
400 pregleda 38 komentar(a)
Safet Kalić
Safet Kalić
Ažurirano: 21.10.2014. 19:35h

O kriminalnoj karijeri Safeta-Saja Kalića prva je progovorila srpska policija, a njen direktor Milorad Veljović godinama gaje javno označavao kao jednog od balkanskih narkobosova.

U jednom od TV intervjua Veljović je tvrdio: “Niko ne može da spori da je Safet Kalić bos. Određena operativna saznanja ukazuju da je vezan za to”...

Kalić često mijenjao pasoše i identitet >>>

Srpski mediji ranije su Kalića dovodili u vezu sa švercom heroina, kojim je navodno snabdijevao "zemunski klan". Te optužbe nikada nijesu dokazane, uprkos procesu koji je izvjesno vrijeme protiv njega vođen pred beogradskim Okružnim sudom. Prilikom hapšenja Suvada Batka Mušica u Novom Pazaru zbog šverca više od 80 kilograma heroina, u zvaničnom policijskom saopštenju pisalo je da on navodno pripada kriminalnoj grupi Safeta Kalića.

Uprkos tim tvrdnjama, Kalićevo ime nikada nije procesuirano u spisima tog predmeta.

No, veza između Musića i Kalića u medijima datira još s početka novog milenijuma kada je su članovi “zemunskog klana” oteli Rožajca i tražili milion maraka jer ih je prevario tokom transakcije droge. Tada je, kako je kasnije objavljeno, u tamnici zemunskog klana Musić proveo petnaestak dana, a oslobođen je tek kada je Kalić, navodno, za njega iskeširao milion maraka. Kalićevo ime u medijima pominjalo se nekoliko dana poslije ubistva Zorana Đinđića u martu 2003. godine, kada je pobjegao iz Rožaja u Peć, jer je policija za njim raspisala potjernicu zbog navodnog šverca droge.

Međutim, nekoliko godina kasnije, taj postupak je obustavljen, usljed nedostatka dokaza. Tek tokom 2007. godine ime Rožajca pominje se i u crnogorskim medijima nakon što je ANB predao skupštinskom Odboru za bezbjednost izvještaj o narko grupama, gdje je on pomenut da ima poslove sa drogom na sjeveru i u inostranstvu, te da je član rožajskog klana.

Dvije godine kasnije u jeku “Balkanskog ratnika” pominjano je da je kum sa Pljevljakom Darkom Šarićem, te da njihovo prijateljstvo datira još iz mladosti.

Na jednom od suđenja koje je pokrenuo protiv medija, Safet Kalić je izjavio da je kao gimnazijalac otišao u inostranstvo, te da je početni kapital od 160 hiljada eura stekao baveći se statistikom u Njemačkoj.

Osim sa kriminalnim grupama u regionu zanimljiv je i odnos Safeta Kalića sa policijom. Prije nekoliko godina policijska racija u njegovom hotelu je spriječena jer se pred policijom stvorilo 200 ljudi i pripadnika obezbjeđenja koji su negodovali. Policija je kasnije nemušto negirala da su se povukli pred Kalićem, ali nijesu ponuđeni kontra-dokazi zbog čega je to bilo tako, te zašto Rožajac nije priveden...

Preporučujemo za Vas