Najbolja predstava "Everyman Đilas"

Ljumović je tako imao priliku da sam sebi uruči nagradu za najbolju predstavu - “Everyman Đilas”, Radmila Vojvodić nagrađena je za najbolji domaći dramski tekst...
60 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2014. 06:48h

Najbolja predstava Bijenala crnogorskog teatra 2014 je "Everyman Đilas" u produkciji nacionalnog teatra, saopšteno je sinoć na svečanoj dodjeli nagrada u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Dodjelom nagrada i izvedbom gostujuće predstave “Neoplanta”, u režiji Andraša Urbana i produkciji Novosadskog pozorišta, zatvoreno je ovogodišnje Bijenale crnogorskog teatra.

Predstava "Opera za tri groša" Bertolda Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežića i produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i "Everyman Đilas", po tekstu i režiji Radmile Vojvodić i izvedbi CNP-a, dominirale su dodjelom nagrada, a pokupile su po tri priznanja.

Imena nagrađenih je saopštila pozorišna kritičarka iz Skoplja Ljiljana Mazova, predsjednica međunarnodnog žirija koji su, uz nju, činili književnik i publicista Laslo Vegel, prof. dr Darko Lukić iz Zagreba, Blaž Lukan i crnogorski glumac Mirko Vlahović, a nagrade je uručivao producent Bijenala Janko Ljumović.

Ljumović je tako imao priliku da sam sebi uruči nagradu za najbolju predstavu - “Everyman Đilas”, Radmila Vojvodić nagrađena je za najbolji domaći dramski tekst, a Ana Vučković koja je dobila najveće ovacije prisutnih za najbolju epizodnu ulogu u tom ostvarenju.

Najbolji autor saradnik Tomaž Grum, Boris Isaković koji je nagrađen za najbolju mušku ulogu i Tomi Janežić za najbolju režiju za predstavu "Opera za tri groša" nisu prisustvovali dodjeli, pa će im priznanja biti uručena naknadno.

Za autorsko ostvarenje u selekciju "Plus" nagrada je otišla u ruke glumcu Ivu Banu za ulogu u predstavi "Garderober" (koja će mu takođe biti naknadno uručena), a u selekciji "Off" - koreografkinjama Tamari Vujošević Mandić i Slavki Nelević za ostvarenje "Ballo".

Iz programa "Selekcija", čija je selektorka bila Nataša Nelević, ansamblu predstave "Očevi su grad(ili)", u režiji Borisa Lješevića i produkciji CNP-a, dodjeljena je specijalna nagrada koju je primila Žaklina Oštir. Za najbolju žensku ulogu priznanje je dobila Nada Vukčević, za ulogu u predstavi "Koza ili ko je Silvija" u režiji Danila Marunovića i produkciji CNP-a, a u saradnji sa FDU Cetinje i Barskim ljetopisom.

Mazova je prethodno kazala da je članovima žirija bilo zadovoljstvo da borave u Podgorici na Bijenalu i istakla da su svi oni iskusni znalci festivala i žiriranja, te da je o svim dobitnicima nagrada jednoglasno odlučeno.

Ljumović je po završetku dodjele primjetio da su među prisutnim dobitnicima, osim njega, sve žene i zahvalio se svim učesnicima Bijenala i publici.

"Večerašnjom dodjelom i izvedbom predstave 'Neoplanta' na trenutak će utihnuti govor i promišljanje o teatru, ali već sjutra nastavljamo naše repertoare. Uz čašu šampanjca želim da se naše druženje nastavi i već od sjutra da svi promišljamo što jeste naš pozorišni sistem, kakav može biti i u susret sljedećem Bijenalu budemo okupljeni oko te ideje i suštinski slavimo umjetnost pozorišta”, kazao je on.

Radmila Vojvodić izjavila je nakon uručenja nagarada da i pored toga što im se već odavno ne raduje sa euforijom, ovakva priznanja jesu potvrda i satisfakcija za uloženi rad i trud.

Ovogodišnje Bijenale crnogorskog teatra održano je od 6. do 15. oktobra u CNP-u u Podgorici, a u tri selekcije našlo se deset predstava iz Crne Gore i regiona.

Galerija

Bonus video: