Arafat Kurtagić tvrdi da je on ubio Enesa Fetahovića

“Arafat je skromnih intelektualnih sposobnosti i kod njega dominira nezrelo moralno rasuđivanje”...
823 pregleda 4 komentar(a)
braća Kurtagić, Foto: Jadranka Ćetković
braća Kurtagić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 15.10.2014. 08:16h

Vještakinja specijalističke bolnice u Kotoru Tanja Papić - Mijatović, kazala je da Rožajac Arafat Kurtagić (43) nije duševno bolestan i da mu nije potrebno bolničko liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Ona je to izjavila juče u Višem sudu, u nastavku suđenja braći Arafatu i Adnanu (35) Kurtagić, koji odgovaju zbog ubistva sugrađanina Enesa Fetahovića.

Papić - Mijatović pojasnila je da Kurtagić ima mješoviti poremećaj ličnosti, koji se može korigovati medikamentima.

"Arafat je skromnih intelektualnih sposobnosti i kod njega dominira nezrelo moralno rasuđivanje. Njegov emocionalno-nagonski život, predstave o sebi i drugima, volja i ponašanje odstupaju od normalnog. Radi se o primarno poremećenoj niže strukturalnoj ličnosti, sa nerazvijenim moralnim ponašanjem“, kazala je ona.

Advokati odbrane Rešad Muzurović i Kasim Dizdarević, tražili su rekonstrukciju događaja i ponovno neposredno saslušanje svih svjedoka, što je sud prihvatio. Arafat je i u ponovljenom suđenju kazao da je jedino on kriv za smrt Fetahovića.

"Ja sam ubio Fetahovića nakon što sam vidio da je nasrnuo na mog brata. Bojao sam se da će ga ubiti i ja sam ga izbo nožem“, ponovio je Arafat.

Adnan je rekao da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret: “Svi znaju da je Arafat kriv i da ja nisam imao nikakvog udjela u tome. Ako dokažete da sam ja znao da Arafat ima nož sa sobom i da sam učestvovao, osudite me 50 godina“.

U optužnici piše da su braća Kurtagić 7. oktobra 2005. godine u Rožajama, lišili života Fetahovića. Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su braća osuđena na po 15 godina robije.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra.

Bonus video: