Marina Abramović zove Larsa fon Trira da sarađuju

"Mislim da ste reditelj koji najviše uznemiruje i zato bih, zaista, voljela da radim sa vama"
51 pregleda 3 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Facebook
Marina Abramović, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.10.2014. 17:39h

Najpoznatija svjetska umjetnica performansa, Marina Abramović, pozvala je čuvenog reditelja Larsa fon Trira na saradnju.

Abramovićeva se obratila reditelju televizijskim pismom, preko švedskog javnog servisa, SVT, riječima: "Dragi gospodine fon Trir, mislim da ste, na ovoj planeti, reditelj koji najviše uznemiruje iz zato bih, zaista, zaista voljela da radim sa vama".

Marina Abramović je objasnila da se prvi put zainteresovala za danskog reditelja nakon što je 1996. godine pogledala njegov fim “Kroz talase”, depresivnu priču čija glavna junakinja, zlostavljana i napaćena žena, na kraju umire brutalnom smrću.

Scena iz filma "Kroz talase"

Nakon ovog filma, umjetnica je provela mnoge besane noći, ali, iako bi to mnoge odvratilo od želje da sarađuju sa rediteljem, Marina, i sama poznata po dugotrajnim i napornim performansima, nije odustala.

Za vrijeme svog posljednjeg performansa, "512 sati", prostor Serpentajn galerije u Londonu bio je podijeljen na tri dijela u kojima je publika uspostavljala kontakt sa umjetnicom.

Marina je prolazila iz sobe u sobu, držeći za ruku neke od posjetilaca. U centralnom dijelu bili su redovi stolica postavljenih u obliku sunčevih zraka u odnosu na niski podijum na kojem se sakupljala publika, dok je umjetnica stajala mirno u centru, bez pokreta i zatvorenih očiju.

Gosti su zatvarali oči, na taj način tražeći svoje mjesto u prostoru, bez dodira i vizuelnih utisaka. U drugoj prostoriji bilo je dvadesetak jednostavnih kreveta sa prekrivačima živih boja, u kojoj su posjetioci mogli da leže u tišini, dok je treća prostorija bila nešto manja i prazna, otvorena za posjetioce koji žele da sporo hodaju u joga-ritmu sa sinhronim disanjem.

Umjetnica je tiho, šapućući na uvo, govorila svima da što sporije hodaju kako bi otkrili novu dimenziju vremena. Marina je u Serpentajn galeriji sa publikom provodila osam sati cijela 64 dana.

Lars fon Trir

Vjerovatno je zato, u obraćanju fon Triru i kazala: “Vi zaista dovodite glumce do ruba kompletnog nervnog sloma, a ja sam performerka, pa zato vrlo dobro razumijem šta vi, u stvari, radite”.

Marina Abramović želi da uključi fon Trira u njen sljedeći film, “Seven Deaths” (Sedam smrti), koji se fokusira na prerane smrti sedam heroina klasične opere. Fon Trir je jedan od mnogih poznatih reditelja za koje se umjetnica nada da će učestvovati u njenom projektu, u koji bi svaki od njih ugradio svoj jedinstven stil obrađujući jedan lik.

Lars fon Trir i Marina Abramović? Ovo bi moglo da bude čista genijalnost ili gruba greška epskih razmjera. Ali, Marina bi mogla da sačeka jedno vrijeme na odgovor od reditelja s obzirom na činjenicu da je fon Trir nedavno najavio da će svu energiju usmjeriti na svoju novu TV seriju “What Jack Built”.

Veteranka performansa već je sarađivala sa Lejdi Gagom i Džej Zijem.

Bonus video: