Optužnica protiv Bulatovića, Stanišića i Klikovca zbog pokušaja iznude

Navodno, Bulatović je negirao navode krivične prijave tvrdeći da je sa Simonovićem imao samo verbalni sukob, ali da nije tačno da mu je tražio novac
68 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2014. 22:37h

Osnovno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Podgoričana Željka Bulatovića, Vidoja Stanišića (26) i Saše Klikovca (31), zbog pokušaja reketiranja vlasnika podgoričkog restorana “Garden” Mirka Simonovića.

Njih trojica osumnjičeni su da su 1. avgusta tražili od Simonovića reket u iznosu od 5.000 eura. Portal Analitika prenosi da je optužnica na provjeri u Osnovnom sudu.

Stanišić i Klikovac su se nakon osam dana bjekstva predali policiji i od tada su u pritvoru. Isto je, prema navodima medija, prošle sedmice uradio i Bulatović, za kojim je bila raspisana lokalna potjernica.

Njemu je nakon saslušanja u tužilaštvu određen tridesetodnevni pritvor.

Navodno, Bulatović je negirao navode krivične prijave tvrdeći da je sa Simonovićem imao samo verbalni sukob, ali da nije tačno da mu je tražio novac.

I druga dvojica optuženih ranije su, na saslušanju u tužilaštvu ispričali da su tog dana u "Gardenu" bili sa Bulatovićem, da je bilo nesporazuma sa Simonovićem, ali da su potom platili račun i otišli.

Iz Uprave policije ranije je saopšteno da sumjanju da Stanišić, Bulatović i Klikovac tražili Simonoviću novac, ali je on odbio da im da. Nakon toga je Bulatović, saopštila je policija, nasrnuo na njega i prijetio mu da će Stanišić i Klikovac, ako im ne da reket, u njegov restoran dovesti grupu muškaraca, koja bi pravila nerede i rastjerala goste.

Klikovac je otišao korak dalje i tražio od Simonovića da mu “prepiše” restoran. Ipak, ni nakon tih prijetnji nijesu prislili Simonovića da plati reket, pa su mu postavili rok do sjutradan. Simonović je nakon toga slučaj prijavio policiji, zbog čega su se “reketaši” krili.

Sva trojica od ranije su poznata policji. U Višem sudu se protiv Stanišića i Klikovca vodi proces zbog milionske računarske prevare.

Bulatović je prošlog ljeta izašao iz zatvora u Spužu, gdje je izdržavao višegodišnju kaznu zbog ubistva Samira Usenagića i ranjavanja Damira Mandića 2001. godine. Sudilo mu se tri puta - prvi put, dok je bio u bjekstvu, osuđen je na 20 godina zatvora.

Nakon hapšenja u Španiji 2003. godine depotrovan je u Podgoricu 14. maja 2003. godine, kada je na njegov zahtjev suđenje počelo iznova.

U aprilu 2011. godine, nakon maratonskog sudskog postupka, Apelacioni sud potvrdio mu je četrnaestogodišnju zatvorsku kaznu, koju je u Višem sudu u Podgorici u oktobru 2010. izreklo vijeće sudije Dragiše Rakočevića.

Prije par mjeseci Evropski sud za ljudska prava odlučio je da je za Bulatovića, sedmogodišnji pritvor zbog ubistva Usenagića i ranjavanja Mandića bio “nerazumno dug”.

Sud je tada konstatovao da je njegova žalba na uslove opravdana, a oni su se ticali prebukiranosti ćelija, nedostatka pijaće vode i nedovoljno vremena za slobodne aktivnosti. Sa druge strane, Vlada je odgovorila da su uslovi značajno poboljšali nakon posjete predstavnika Evropskog komiteta za prevenciju torture 2008. godine.

Strazbur je, ipak, odbio njegov zahtjev za odštetu od 300.000 eura jer nijesu našli uzročnu vezu između utvrđene povrede i navodne materijalne štete. Vrhovni sud je 2011. zbog predugog pritvora dodijelio Bulatoviću nadoknadu od 2.000 eura.

Bonus video: