Liječenje prehlade biljem

Priroda je stvorila savršene biljke koje ne samo da uklanjaju simptome, nego vas zapravo izliječe
0 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock.com
čaj, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.09.2014. 09:23h

Prirodni, domaći ljekovi za prehladu su veoma djelotvorni.

Prije razvoja farmaceutske industrije, ljekovi za prehladu tražili su se u prirodi. Domaći ljekovi za razliku od proizvedenih, uglavnom nemaju nuspojava.

Priroda je stvorila savršene biljke koje ne samo da uklanjaju simptome, nego vas zapravo izliječe.

Prehladu možete spriječiti ako

  • Svako jutro isperete grlo slanom i toplom vodo
  • Pijete jogurt jer je bogat mikroorganizmima koji pomažu u borbi protiv prehlade

Recepti

Sirup od šipka - 500 grama šipka operite u vodi, narežite i prelijte s 3 dl domaćeg soka od jabuke i ostavite da odstoji tokom noći. Sljedeći dan prelijte smjesu u lonac i grijete dok ne prokuva. Sok ocijedite i zasladite medom. Ostavite da se ohladi i čuvajte u frižideru. Pijte jednu kašiku dnevno.

Čaj od lipe - dvije kašike sušenih cvjetova lipe prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i zasladite domaćim medom. Čaj pijte dok je još topao. Čaj od lipe je odličan jer podstiče znojenje i na taj način snižava povišenu tjelesnu temperaturu.

Sok od đumbira - nasijecite malo đumbira i kuvajte ga desetak minuta, procijedite i zasladite ga medom. Ako vam se ne sviđa ukus, stavite slobodno malo cimeta ili narendanu koru limuna.

Topli sok limuna - ovaj sok je bogat vitaminom C koji je ključan za jačanje imuniteta. Potrebno je limun iscijediti te razrijediti toplom vodom. Zasladite medom.

Cvjetovi majčine dušice i kamilice - usitnite cvjetove ovih dviju biljaka i prelijte medom. Ostavite da odstoji nekoliko sati i sirup je spreman za koršćenje. Popijte tri kašičice dnevno.

Bonus video: