Piperović: ANB ne bi spavao kad bi gledao ko sa kim ljubavi

Čime je zavrijedila pažnju činjenica da, recimo, imaju određene kontakte jedna prostitutka i visoki funkcioner, pitao je advokat
183 pregleda 39 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Piperović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.09.2014. 17:59h

Advokat Zoran Piperović tražio je od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) kopiju službene zabilješke zbog koje je uhapšen 2002. godine, a u kojoj su evidentirani njegovi navodni kontakti sa Moldavkom S.Č.

On je kazao da će se time eventualno rasvijetliti ko je iz tajne, odnosno javne policije “učestvovao u kreiranju afere Moldavka”.

Piperovića je afera koštala tadašnje funkcije zamjenika državnog tužioca, a S.Č. je nedavno prvostepenom presudom osuđena zbog davanja lažnog iskaza.

“Dokaz da zabilješka postoji, je javna prepiska između Andrije Jovićevića (nekadašnji ministar MUP-a) i Duška Markovića (bivši šef ANB-a). Jovićević je tada javno Markovića pitao 'Što sad braniš Piperovića, kad je tvoja služba napravila službenu zabilješku koja je dostavljena meni, predsjedniku Vlade (Milo Đukanović) i predsjedniku Republike (Filip Vujanović)'. Duško mu je odgovorio da zabilješka postoji, ali da nije bila razlog za moje hapšenje'”, kazao je on.

Piperović je “Vijestima” rekao da ga naročito zanima šta je u zabilješci toliko značajno da je ANB o tome obavijestila državni vrh.

Ako mi Filip ne da zabilješku, tražiću je od Đukanovića koji je zainteresovan da seto otkrije, jer je i on jednako odvratno uvučen u tu aferu, što je meni spasilo glavu

“Interesuje me kakvi su to kontakti između mene i Moldavke koji su zavri jedili da o njima bude obaviješten državni vrh. Što je to bilo opasno po državu između nas? Milion zabilješki napravi ANB, pa to završi na operativnom nivou do načelnika. Da su iz ANB-a znali da ja spavam sa njom, što bi to interesovalo Filipa i Mila? Čime je zavrijedila pažnju činjenica da, recimo, imaju određene kontakte jedna prostitutka i visoki funkcioner. Kad bi pravili službene zabilješke ko od javnih funkcionera spava sa nekom koja mu nije žena, samo bi o tome pisali i ovi bi samo o tome čitali. Znam da ti kontakti nisu postojali, prema tome hoću da vidim što su sve izmislili u toj zabilješci i ko je izmislio”, kazao je on.

Advokat tvrdi da je zabilješka bitna kako bi se ustanovilo i kako je afera počela.

“Đukanović je svojevremeno rekao da je strana, susjedna služba učestvovala u kreiranju afere. Ako je to tačno, onda joj je namjerno ili nenamjerno pomogla i naša ANB”, rekao je Piperović.

I Milo i Duško znaju da je sve to bila laž

Advokat ističe da želi da zna kakva je sadržina zabilješke koja je, kako je ocijenio proizvela najveću aferu u posljednjih 200 godina crnogorske istorije. “Ne da je proizvela aferu, već najmonstruozniju, najogavniju, najprljaviju i najfukarskiju laž koju neko može smisliti i to oni svi znaju. Zna to Andrija, zna Duško, zna Milo, Pero, Đuro...’’, kazao je Piperović.

Piperović je dodao da želi i da zna što je tajna policija uradila tada, i da, ako je uradila nešto što je ubrzalo aferu neko mora da snosni posljedice.

“Posljedice po ove iz javne bezbjednosti su bile sljedeće niko nije uhapšen, a biće, ali su sklonjeni. Sklonjen je Mićo Orlandić, Sveto Radonjić, Milan Paunović. Sklonjeni su još neki šefovi, neki penzionisani, a u ANB-u je sve ostalo isto”, rekao je on..

U zabilješci nema ništa gore od onoga što mi se desilo u životu

Piperović je kazao da iz ANB-a, na njegov zahtjev, mogu odgovoriti da je zabilješka izgubljena, da je nestala, da je nemaju.

“Ne mogu da kažu da neće da mi je dostave zbog tajnosti, jer su fakti iz tog akta već napravili posljedicu koja prevazilazi sadržinu. Nesporno je da je sve počelo od te zabilješke, jer da nije sačinjena, ne bih bio uhapšen. Činjenicom da sam uhapšen, sve što je u toj zabiljšeci blaže je od onoga što se meni desilo u životu i zašto bi bila tajna? Ako im je kompromitantno da kažu ko su sačinioci službene zabiIješke, neka izbrišu imena”, kazao je Piperović.

On ističe da zabilješku ne traži da bi se svetio ANB-u, već zbog toga što afera Moldavka mora da ima epilog sa svih strana, pa i sa strane učešća tajne policije u njenom kreiranju.

“Ako mi je ne dostave, tražiću je od Filipa Vujanovića, imaju je u arhivi predsjednika”, kazao je on.

Bonus video: