Cigarete iz Mojkovca "pale" kod Rožaja

Kontrolom tovarnog dijela, utvrđeno je da prevozi akciznu robu - cigarete 'monte', koje su imale akcizne markice Ministarstva finansija
244 pregleda 10 komentar(a)
Policija, zaplijenjene cigarete, Foto: Arhiva "Vijesti"
Policija, zaplijenjene cigarete, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.09.2014. 06:21h

Rožajski saobraćajci oduzeli su 10. septembra 200 paketa cigareta „Monte“, vrijednih oko 110.000 eura.

To je je sinoć potvrđeno “Vijestima”, nakon pitanja da li je tačno da su na magistrali od Berana ka Rožajama oduzete nelegalne cigarete i da li su sa tim upoznati nadležni u Upravi i tužilaštvu. Policija se do sinoć tim povodom nije zvanično oglašavala.

U odgovorima iz te institucije, konstatuje se da su na tom putu kamion “MAN” beranskih registarskih oznaka, kojim je upravljao M.M. (37) iz Rožaja.

Kontrolom tovarnog dijela, utvrđeno je da prevozi akciznu robu - cigarete 'monte', koje su imale akcizne markice Ministarstva finansija.

Navodi se da je vozač policajcima na uvid dao otpremnicu koju je istog dana firma „Montenegro duvan comerc“ (MDK) iz Mojkovca izdala kupcu - firmi „Stupa“ iz Rožaja, na kojoj je upisana količina od 2.000 kg cigareta bez cijene i iznosa, ugovor o kupoprodaji cigareta sačinjen između ove dvije firme, kao i kopiju rješenja Agencije za duvan čija je važnost istekla u februaru.

Iz policije tvrde da je o tome obaviješten tužilac, koji je naložio policijski nadzor nad kamionom i cigaretama i tražio dodatne provjere u vezi sa tim transportom.

“Provjerama je utvrđeno da firma 'Stupa' u momentu kontrole nije imala važeće rješenje Agencije za duvan i da nije bila ovlašćena da se bavi trgovinom i prevozom duvanskih proizvoda. Policijski službenici izdali su M.M. potvrdu o privremenom oduzimanju cigareta, a protiv njega je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - nedozvoljena trgovina”, saopšteno je iz policije. Dodali su da su privremeno oduzete cigarete predate službenicima za suzbijanje privrednog kriminaliteta CB Berane.

U Beranama su krajem aprila oduzeli 100 paketa cigareta, a zbog tog slučaja tužilaštvo provjerava načelnika tamošnjeg CB-a Veselina Krgovića. On je osumnjičen da je tada pokušao da pomogne u švercu 100 paketa cigareta iz Crne Gore u Srbiju.

Ta istraga, najprije u Unutrašnjoj kontroli policije, počela je nakon što su “Vijesti” 12. maja dobile informaciju da je Krgović naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom...

Ekipa "Vijesti" tog dana posmatrala je kada je policijski automobil (oznaka P-BA001), za čijim je upravljačem bio komandir Marjan Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta "trokadero" i "merlin".

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, međutim, nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, parkiralo se nešto kasnije u krugu Centra bezbjednosti Berane. Zaključeno je i da je tužilac za zapljenu švercovane robe saznao tek 12. maja, gotovo 20-ak dana poslije oduzimanja.

Bonus video: