Olakšati život na selu

1 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2014. 13:42h

Nizom dešavanja danas je obilježen Dan opštine Žabljak, istovremeno i dan na koji je prije 71 godinu taj kraj oslobođen od fašističkog okupatora.

Obraćajući se prisutnima u sali Centra za kulturu, predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da nije u prilici da govori o ličnom doprinosu postignutim rezultatima između dva praznika, koji su zasluga prethodne administracije na čelu sa Isailom Šljivančaninom.

"Krajem prošle godine završeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Žabljak je među prvim opštinama u Crnoj Gori dobio taj izuzetno važan objekat komunalne infrastrukture. Postrojenje vrijedno 980.000 eura, izgrađeno je zahvaljajući dobroj saradnji sa Vladom Crne Gore i Republikom Slovenijom, koje su obezbijedile potrebna finansijska sredstva. U novembru prošle godine izgrađena je trafostanica vrijedna 60.000 eura. Laka zima uslovila je lošu turističku sezonu ali je imala prednosti. Građevinska sezona u Žabljaku bila je duža nego inače pa radovi na sportskoj dvorani nijesu prekidani ni tokom zimskih mjeseci, što je rezultiralo završetkom ovog objekta u predviđenom roku i nedavno svečano otvorena. I ovaj projekat, vrijedan 2.870.000 eura, dokaz je dobre saradnje sa našim partnerima i prijateljima iz Republike Slovenije. Međutim, uprkos značajnoj donaciji, danas ne bi imali modernu sportsku dvoranu, da Vlada Crne Gore nije prepoznala potrebu Žabljaka za jednim ovakvim objektom i obezbijedila ostatak sredstava za njegovu izgradnju. Započete su aktivnosti na izgradnji reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice, koji će zajedno sa prečistačem za otpadne vode, zaokružiti komunalnu infrstrukturu u Žabljaku, što je ovom gradu kao ekološkoj sredini veoma važno. Ovaj projekat, vrijedan 2.180.000 eura, takođe, će biti realizovan kroz program saradnje Republika Slovenije i Crne Gore", kaže Vukićević.

On je dodao da je olakšavanje života na selu jedan od prioritetnih ciljeva lokalne uprave.

"To potvrđuje i otvaranje rekonstruisanog vodovoda u selu Pitomine, u avgustu. Vodovod vrijedan 25.000 eura, finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Žabljak. Važna stavka su i seoski putevi. Tokom godine nasuti su i popravljani lokalni putevi, a postavljeno je i dva kilometra asfalta. Svakako ne treba zanemariti i projekte koji su realizovani preko NP "Durmitor". U prethodnom periodu započete su aktivnosti vezane za izgradnju restorana na Crnom jezeru. Asfaltirano je i pet kilometara puta Mala Crna Gora–Nedajno, kako bi se sa nastavkom u dužini 3,2 km sljedeće godine postigao cilj zatvaranja Prstena oko Durmitora. Elektrifikacija Radovan Luke uspješno je završena u ovoj godini, što motelu od 70 smještajnih jedinica sada daje novu perspektivu", kaže Vukićević.

On je kazao da je od izuzetne važnosti izrada Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje i čije se usvajanje u Skupštini Crne Gore očekuje u narednim mjesecima.

"I vrijeme koje je pred nama zahtijeva veliki i promišljen rad i zalaganje. Projekti kojima ćemo posvetiti posebnu pažnju, prije svega, odnose se na završetak reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice. Pokušaćemo da ovom značajnom poslu priključimo i trajno i kvalitetno rješavanje problema postojeće deponije po najvišim ekološkim standardima. Rekonstrukcija stadiona na Ravnom Žabljaku čijim će se završetkom uz novootvorenu sportsku dvoranu dodatno obogatiti sportska i turistička ponuda i stvoriti uslovi za organizovano bavljenje sportom mladih Žabljaka. Traženje trajnog i održivog rješenja za hotele Jezera, Planinka i Durmitor, skijališta Savin kuk i Štuoc i pilane na Njegovuđi kao i drugi projekti koji će život stanovništva i turističku ponudu značajno unaprijediti", kazao je Vukićević.

Posljednjih godina Žabljak je značajno poboljšao saobraćajnu, hotelsku i sportsku infrastrukturu, podigao nivo komunalnih usluga i učinio da se živi kvalitetnije i da je turistička ponuda vrijednija...

Predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić, kazao je da je na današnji dan prije 71. godinu, kada je ovaj prostor, treći put i konačno, oslobođen od fašističkog okupatora, i podsjetio da je u borbama za slobodu poginuo 1.031 borac, 1.465 civilnih žrtava rata i da je ovo područje dalo 16 narodnih heroja.

Svečanoj sjednici prisustvovao je predsjednik države Filip Vujanović, predstavnik ambasade republike Slovenije, predstavnici Opština i Skupština opština kao i predstavnici državnik i lokalnih institucija.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, čestitajući praznik, izrazio je zadovoljstvo onim što je na Žabljaku urađeno između dva praznika.

"Posljednjih godina Žabljak je značajno poboljšao saobraćajnu, hotelsku i sportsku infrastrukturu, podigao nivo komunalnih usluga i učinio da se živi kvalitetnije i da je turistička ponuda vrijednija. Iskazujem poštovanje Sloveniji koja je sufinansirala brojne projekte i pokazala posebnu pažnju Žabljaku, sa namjerom da svoja iskustva iz turizma prenese ovdje. Na sastanku sa predsjednikom Opštine čuo sam za vrlo ambiciozne planove. Za namjeru da se uspostavi konekcija sa Slovenijom ali i za aktivnosti prema onim projektima koji finansiraju lokalnu upravu. I to da se sačuva dobar kontakt sa vladom koji će obezbijediti da se resursi iskoriste na najbolji način-, kazao je Vujanović.

Delegacije opštine i ovdašnjeg udruženja boraca i antifašista položili su vijence na spomenik palih boraca. Učenici žabljačkih škola položili su cvijeće na biste narodnih heroja. Školska i gradska omladina održali su kros. Pročitani su telegrami čestitki među kojima od predsjednika skupštine Ranka Krivokapića i vlade Mila Đukanovića. Zapažen nastup imala je i folklorna sekcija OŠ "Dušan Obradović".

Dan opštine bez opozicije

Svečano obilježavanje Dana opštine Žabljak obilježio je izostanak odbornika iz opozicije

Čelnik lokalne SNP i odbornik Milanko Ćetković to objašnjava protestom protiv nedemokratičnosti kako u toku predizbornog procesa za majske izbore i nakon tih izbora.

"Ovim smo izrazili protest i protiv neprimjerene partijske isključivosti aktuelne lokalne vlasti, nezakonitosti prilikom izbora predsjednika Opštine kao i u postupcima isključivo partijskog zapošljavanja. Mišljenja smo da, u uslovima uništene žabljačke privrede, ekonomije, ogromne nezaposlenosti, bezperpektivnosti mladih, teških uslova života i veoma niskog životnog standarda građana, nema razloga za slavlje", kaže Ćetković.

Odbornik Pozitivne Crne Gore Mirčeta Tomčić, koji u SO Žabljak čini odbornički klub sa kolegom iz Pokreta za promjene, kaže da je njihov klub odlučio da ne prisustvuje svečanoj sjednici zbog nepoštovanja statuta i poslovnika o radu ali i zbog sveopšte političke korupcije koju sprovode DPS i SDP, pri čemu se izigrava volja građana izražena na izborima.

Galerija

Bonus video: