Perunović o odlasku velikana: Nadam se da se Beneš preselio u neki bolji ambijent

“Bio je poseban, imao je svoja shvatanja, tumačenja sporta kojim se bavi. Bio je izuzetno korektan čovjek, dobar drug, predusretljiv, ljubazan, spreman uvijek da pomogne", kazao je Miodrag Perunović o Marijanu Benešu, koji je umro danas u 67. godini
245 pregleda 2 komentar(a)
Marijan Beneš, Foto: Arhiva
Marijan Beneš, Foto: Arhiva
Ažurirano: 04.09.2018. 17:33h

Marijan Beneš je otišao u legendu - nekadašnji veliki šampion, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, preminuo je danas u Banjaluci, u 67. godini.

Odlazak velikana plemenite vještine pogodila je Miodraga Perunovića, njegovog nekadašnjeg reprezentativnog druga.

“Tužnu vijest dobio sam od prijatelja iz Banja Luke. Marijan je od prošle godine bio u lošem zdravstvenom stanju, dugo je bolovao od Alchajmerove bolesti. Veoma mi je žao, u pitanju je jedan od velikana jugoslovenskog boksa. Prvi je bio Mate Parlov, koji je nažalost, prije njega otišao u legendu. Marijan mu se danas pridružio. Vrijeme radi svoje. Marijan se, nadam se, preselio u neki bolji ambijent”, kazao je Perunović za Televiziju Vijesti.

Marijan Beneš je mnogo uticao na profesionalnu karijeru Miodraga Perunovića, našeg čuvenog boksera, nekadašnjeg evropskog i svjetskog viceprvaka.

“Mene lično za njega vežu veoma jake i čvrste uspomene. Ja sam kao klinac, sa 18 godina, ušao u reprezentaciju Jugoslavije, kada je on bio u najvećem naponu snege, kada je bio najbolji sportista Jugoslavije, prvak Evrope. Imponovalo mi je da budem u njegovom društvu, da sa njim treniram, družim se. Nama mladima bio jako naklonjen u to vrijeme - pružao nam podršku, davao savjete", priča Perunović.

"Kasnije smo kao profesionalci bili u kampu u Splitu. Imali smo šest, sedam zajedničkih mečeva, na kojima smo nastupali kao dio tog tima. Puno vremena smo proveli na zajedničkim treninzima, mečevima - imali jake sparinge. Veoma je uticao na moju karijeru, on je neizbrisivi dio mog života”, kazao je Perunović.

Nije Beneš bio samo majstor u ringu...

“Bio je poseban, imao je svoja shvatanja, tumačenja sporta kojim se bavi. Bio je izuzetno korektan čovjek, dobar drug, predusretljiv, ljubazan, spreman uvijek da pomogne. O njemu mogu samo da kažem sve najljepše”, kazao je Perunović.

Beneš je u dugoj karijeri imao čak 299 borbi, dobio je 272, uz 11 neriješenih i 16 poraza.

Četiri puta bio je amaterski šampion Evrope, a onda se preselio u profi ring.

Poslije serije pobjeda u profi ringu stigao je i do evropske titule 1979. kada je u Banjaluci nokautirao Žilbera Koena iz Francuske, nakon čega je uslijedila borba njegove karijere.

U meču za titulu profesionalnog prvaka svijeta pobijedio Eliša Obeda i prekinuo njegovu nepobjedivost koja je trajala 11 godina.

Međutim, njegov menadžer Vili Zeler je pred ovaj meč povukao kotizaciju, priznavši da nije vjerovao da će pobijediti i meč je poništen.

Nedugo zatim povrijedio je oko, kasnije se povreda pogoršala, zbog koje je na kraju ostao bez jednog oka.

Bonus video: