Povezivan sa ubistvom Jovanovića, optužen za pranje novca

Već u prvim danima istrage ubistva Jovanovića policija je došla do operativnih podataka da je, između ostalih, Osmanagić, navodno, učestvovao u likvidaciji urednika ispred redakcije lista
128 pregleda 2 komentar(a)
Muša Osmanagić hapšenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Muša Osmanagić hapšenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.09.2014. 14:07h

Armin Muša Osmanagić dospio je u žižu javnosti 2004. godine kada ga je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mićo Orlandić označio kao jednog od učesnika u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Već u prvim danima istrage ubistva Jovanovića policija je došla do operativnih podataka da je, između ostalih, Osmanagić, navodno, učestvovao u likvidaciji urednika ispred redakcije lista. Osmanagić je nešto kasnije saslušavan, ali je, po njegovim navodima, imao alibi za noć kada je Jovanović ubijen.

Osmanagić i Beranac Vuk Vulević saslušani su i početkom ove godine u okviru istrage o ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića, pošto je tužilaštvo tokom ispitivanja policijskih inspektora došlo do informacije da postoji još jedna službena zabilješka u kojoj se pominju njih dvojica. Naime, radi se o službenoj zabilješci koja je sačinjena u prisustvu inspektora, a koja u sudskom postupku nije sprovedena kao dokaz.

Optužen za pranje novca

Osmanagić je u godišnjem policijskom dokumentu OCTA - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala, označen kao vođa jakog barskog klana, a u njegovoj grupi nalaze se imena najmanje 15 njegovih sugrađana.

On je, zajedno sa sa suprugom Ljiljanom (31), uhapšen krajem oktobra 2013. godine zbog sumnje da je preko svoje firme „Paladium“ oprao oko 72.000 eura stečenih nelegalnim putem.

Policija sumnja da su Osmanagići skoro četiri godine, tačnije od 11. aprila 2008. do 23. februara 2012. godine, u objektu automat kazina „Bar 2“, koji se nalazi u okviru robne kuće „Izbor“ u Baru, neovlašćenim organizovanjem igara na sreću, nelegalno stekli novac od nekoliko stotina hiljada eura. Kako policija sumnja, Osmanagići su porijeklo novca prikazali u svom poslovnom knjigovodstvu kao zakonito stečen prihod, kroz mjesečne i godišnje izvještaje o ostvarenim prihodima preduzeća „Paladium“.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević pohvalio se tada da je hapšenje Osmanagića samo dio aktivnosti koje su on i direktor Uprave policije najavili.

U svom iskazu pred zamjenicom Višeg državnog tužioca Oliverom Ražnatović, Osmanagići su negirali da su počinili krivično djelo pranje novca, koje im se stavlja na teret.

"Vijesti" su u maju prošle godine pisale da se tokom višemjesečne istrage policije i Višeg državnog tužilaštva došlo do sumnji da je Osmanagić “oprao” oko pola miliona eura preko svoje firme “Paladijum”.

Tokom pretkrivične istrage, vjeruje se da je Osmanagić preko svoje kockarnice “Paladijum” uspio da u legalne finansijske tokove ubaci 500.000 eura, za koje nije pokazao pokriće o porijeklu.

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda potvrdilo je rješenje sudije za istrage Miroslava Bašovića da se Muša Osmanagić brani sa slobode.

Bonus video: