Mačka i miš

119 pregleda 28 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.09.2014. 08:52h

Sapunica vezana za formiranje vlasti u glavnom gradu napokon je dobila epilog. DPS je progutao SDP. Kao mačka miša. Iako se ovih dana režimska propaganda i analitičari ubiše da ubijede Krivokapića kako je iz višemjesečnog rvanja sa velikim DPS bratom izašao kao pobjednik, ipak je njegov stranački kolega Džavid Šabović u pravu. Ovo je bila, kako on reče, istorijska šansa za SDP da izađe iz sjenke DPS-a, koju ta partija nije iskoristila. I koja joj se neće ponovo pružiti. Zato sada više nema razlike između Liberalne partije i SDP-a, ili između Krivokapića i Popovića. Svi su oni svedeni na dekor najjače stranke i njenog lidera.

Najveća enigma, nakon odgledane serije, jeste Krivokapić. I ovim povodom Njegoš zvuči ubjedljivo: "Što se mrči, kada kovat nećeš/Što zbor kupi kad zborit ne smiješ"! Lider SDP-a je krenuo u profilisanje stranke kao autonomnog političkog subjekta kako bi se spasao potonuća na političkoj sceni. Da bi se na kraju pognute glave vratio pod šinjel velikog vođe. Ovakvim okončanjem jednogodišnje avanture, Krivokapić je izgubio kod sopstvenih birača, kod demokratske javnosti, a najviše, koliko god to zvučalo paradoksalno - kod DPS-a. Đukanović mu neće oprostiti pomenuto soliranje i višemjesečno trljanje nosa (koje je ponekad prerastalo u nokdaun udarce). Zato će nastaviti da mu steže svilen gajtan dok ga politički potpuno ne uguši. Krivokapić je sada ostao sam: sa DPS-ovskom Crnom Gorom ga veže malo šta, a od one druge, demokratske i opozicione, dijeli ga sve!

Poraz lidera socijaldemokrata je evidentan ne samo po pristajanju na koaliciju sa DPS-om, po uslovima te stranke, već i po pobjedi Lazovića u njihovoj maloj unutarstranakoj tuči. Naime, ispalo je da je šef SDP-a upravo Krivokapićev direktni oponent i Đukanovićev čovjek od povjerenja. Lazović je dogovorio koaliciju kakvu je od početka želio, Lazović je rasturio koaliciju Evropsko lice Podgorice protiv koje je čitavo vrijeme bio, Lazović je jedan od dvojice predstavnika SDP-a koji će zakovati koaliciju DPS-a i SDP-a za vječnost. Taj sanduk SDP-a, koji je Krivokapić prihvatio pod formulom navodnog raščišćavanja stanja u zemlji i vraćanja vjere u institucije, simbolični je pokazatelj kraja ove stranke.

Zasad će, a možda i zauvijek, ostati nepoznanica koje sile su slomile Krivokapića i primorale ga da učini nešto što i on sam vidi da je samoubistvo za njegovu političku karijeru i budućnost SDP-a. Ako je razlog tome korumpiranost većine članova rukovodstva i GO SDP-a, onda je za Krivokapića bilo politički korisnije i profitabilnije da to učini javnim. I da, makar po cijenu cijepanja stranke ili čak ostajanja u manjini, promoviše i sebe i sadašnji ili novi SDP kao kredibilne igrače na političkoj sceni. Koji bi u startu imali makar duplo veću podršku birača nego današnji SDP, podveden velikom bratu. Drugi, mogući razlog je Zapad: ako su Krivokapićevi saveznici iz Brisela i(li) Vašingtona preporučili lideru SDP-a da još nije vrijeme za saradnju sa anti-NATO opozicijom, onda je i to morao učiniti javnim. Iako je u takvu opciju teško vjerovati, jer nije riječ o promjeni vlasti na republičkom već na lokalnom nivou. I ta promjena je za Zapad mogla biti takođe zanimljiva kao test ponašanja opozicije u upravljanju najvećim gradom u Crnoj Gori. Najmanje ubjedljivo zvuče razlozi PzP-a, što ne znači da i oni nijesu u igri: dakle, ne izgleda vjerovatno da Roćen i UDBA imaju u šaci ne samo Lazovića, Šehovića, Brajovića, Orlandića i ostale prvake SDP-a, već i samog Krivokapića.

Nakon svega pobrojanog ostaje i taj mogući motiv - politička procjena koja je pokazala Krivokapiću da može još jednom da legne u krevet sa Đukanovićem i da se, u drugačijem raspletu događaja za godinu dana, opet probudi i ustane kao antiđukanovićevac, borac za drugačiju, nepartijsku i nekorumpiranu i antimafijašku Crnu Goru. Takav procjena je podjednako ozbiljna koliko i Pajovićevo ubjeđivanje samog sebe da nema smjene DPS-a bez Pozitivne i da nema Pozitivne bez njega kao lidera!

U svakom slučaju, slijedi velika predstava. Radne grupe pod kontrolom Đukanovića će se preznojiti od istrage Mugošinih tajnih poslova, drugi timovi će se polomiti da vrate KAP-ovo zemljište, treći će dovesti do vladavine prava, četvrti očistiti Ruse iz obavještajnih krugova, a rezultat svega će biti sljedeći: još usitnjenija i sasvim razbijena opozicija, pogašeni nezavisni mediji, zatvorene kredibilne NVO organizacije i propagandna histerija koja će Crnu Goru dodatno poniziti i obezličiti. Šta će biti u takvoj, "novoj" i "redefinisanoj", Crnoj Gori Krivokapić i njegov SDP - nije teško zaključiti.

Bonus video: