MIŠLJENJE NAUČNIKA

Ovaj čaj pomaže u mršavljenju, ali i u liječenju karcinoma

248 pregleda 0 komentar(a)
Zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:16h

Nedavno istraživanje naučnika sa Salford Univerziteta je dokazalo da mača zeleni čaj nije samo koristan za gubitak tjelesne težine, već i  za lečenje raznih oblika kancera.

Mača je vrsta zelenog čaja u obliku praška koji potiče iz Japana. Zeleni prah sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E i ima izuzetno ljekovita svojstva. Osim što sadrži veliku količinu antioksidanata, podstiče probavu i metabolizam i nevjerovatno kako pomaže u sagorijevanju kalorija. Odličan je u borbi protiv virusa i bakterija, bogat je dijetalnim vlaknima, pomaže u snižavanju holesterola i visokog šećera u krvi.

Laboratorijska ispitivanja otkrila su da mača čaj može da zadrži ćelije raka u mirnom stanju, onemogućavajući njihovo snabdjevanje energijom, piše Dejli mejl. 

Naučnici su proučavali kako ekstrakt mača praha utiče na matične ćelije karcinoma dojke - koje se mogu pretvoriti u bilo koju tumorsku ćeliju, podijeliti i obnavljati. 

Tim je istraživao efekte mača čaja koristeći metaboličke fenotipove, naučni proces koji ispituje kako jedinjenja direktno utiču na ćelije. 

Na osnovu toga pronašli su da ekstrakt mača čaja potiskuje metabolizam mitohondrija, za koji se smatra da je centar snage svake ćelije. 

Profesor Majkl Lisanti, koji je predvodio studiju, otkrio je da je ekstrakt preusmjerio ćelije raka u "mirno stanje metabolizma". 

Drugim riječima, mača spriječava snabdijevanje ćelija energijom, zbog čega one postaju neaktivne i umiru.

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja "čini čuda" za tijelo

U rezultatima koje su objavljenje u naučnom časopisu Ejdžing (Aging), istraživači su analizirali kako mača napada ćelije raka u nadi da će saznati više o njihovoj potencijalnoj borbi sa tumorom. 

Oni su pronašli dokaz da prah ima " veliki uticaj" na mTOR signalni put, kao i da igra važnu ulogu u regulaciji ćelijske deobe i rasta, pa samim tim i na ćelije karcinoma. 

Ekstrakti ove biljke takođe oslobađaju ribosomsku komponentu - koja sintetizuje većinu proteina koje su potrebne ćelijama za njihov opstanak. 

Istraživači se nadaju da će se u budućnosti mača koristiiti na isti način kao i rapamicin - lijek koji zaustavlja normalan rast ćelija u T-ćelijama. 

Mača zeleni čaj je prirodni proizvod koji se koristi kao dijetetski dodatak, a ima veliki potencijal da bude dio različitih medicinskih tretmana. "Uticaj na ćelije karcinoma dojke je veoma zapanjujući, aktivni sastojci u mača imaju hirurški efekat u rušenju određenih signalnih puteva", istakao je Majkl Lisanti, prenosi B92.