Omaž Holivudu iz starih vremena

Brodvej je zajednički imenitelj i inspiracija nekoliko filmova na ovogodišnjom Mostri
88 pregleda 0 komentar(a)
Piter Bogdanovič
Piter Bogdanovič
Ažurirano: 01.09.2014. 11:27h

Jedan od filmova koji je zaintrigirao Veneciju svakako je pokušaj Abela Ferare da rekonstruiše ubistvo Pjer Paola Pazolinija. To je svakako jedna od traumatičnih epizoda burnih italijanskih sedamdesetih godina, ali koja je i danas, očigledno, u stanju da snažno emotivno angažuje Italijane, ali i sve poštovaoce čudesnog Pazolonija... Prikazan je, uz pozitivne reakcije, i prvi od “regionalnih aduta”, film Ognjena Sviličića...

No, ako bi se tražio zajednički imenitelj za dobar dio do sada prikazanih naslova mogao bi to biti - Brodvej. Brodvej kao filmska inspiracija i tema ovogodišnje Mostre - osim Inaritua, i Piter Bogdanovič i Bari Levinson smještaju svoje priče na njegove pozorišne daske, primjećuje filmska kritičarka Politike Dubravka Lakić.

“I moda filmskih tema menja se svake sezone. Ove sezone na Lidu nosi se Brodvej, u bojama svojih čuvenih pozorišta. Govorim, naravno, o modi koju diktira Holivud, jer ostatak filmskog sveta uglavnom kroji po šnitovima opštečovečanskih muka i briga. (...) Piter Bogdanovič je napravio najveseliji film viđen u poslednjih nekoliko godina. Simpatičnu, okretnu, farsično-zavrzlamsku ljubavnu komediju „vudialenovskog” stila, kojoj je teško odoleti, a koja, po ritmu i atmosferi, najviše podseća na Bogdanovičev film „Šta je bilo, doktore” iz 1972. godine. „Smešna na taj način” podseća i na filmove iz sedamdesetih. Uz to, ovo je i rediteljev omaž zlatnoj eri Holivuda i lična posveta filmovima Ernsta Lubiča”, zapisala je Lakić.

U programu takmičarskih filmova prikazana jemoderna bajka o moći, zanimljiv film „Predsjednik” Mohsena Makhmalbafa, dopadljiv „Cijena slave” francuskog reditelja Gzavijea Bovoa („O bogovima i ljudima”) i realistička kalabrijska krimi-drama „Crne duše” Frančeska Munzija.

Omnibus istraživanje odnosa čovjeka i religije

Prikazan je i omnibus o religijama nastao prema ideji meksičkog autora Giljerma Arijage, „Razgovori s Bogovima”. Devet kratkih filmova u omnibusu, u kojima se, na tragu Ljosinih naracija, istražuje tema odnosa čovjeka prema religiji, potpisuju slavna rediteljska imena. Recimo, Vorvik Tornton (Australija) bavi se aboridžinskom spiritualnošću, Mira Nair (Indija) hinduizmom, Amos Gitai (Izrael) judaizmom, Aleks de la Iglesija (Španija) katolicizmom... Kusturica (Srbija) u kratkom filmu „Naš život”, u kojem je i glavni glumac bavi se pravoslavljem. Omnibus se završava pričom Giljerma Arijage (Meksiko) koja govori o ateizmu.

Bonus video: