Grad teatar Budva: Noć uživanja u čudesnoj muzici

"I Solisti Veneti" je 1959. osnovao Klaudio Skimone i jedan je od od najčuvenijih orkestara na svijetu koji izvodi kamernu muziku
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 07:38h

Ljetnji program 28. Festivala Budva grad teatra okončan je sinoć Koncertom italijanskog kamernog orkestra I Solisti Veneti iz Venecije.

JU "Grad teatar" Budva i Ambasada Italije su se prvi put ove godine okupili na organizaciji velikog kulturnog projekta - koncerta svjetski čuvenog kamernog Orkestra „I Solisti Veneti“ iz Venecije.

"I Solisti Veneti" je 1959. godine osnovao Klaudio Skimone i jedan je od od najčuvenijih orkestara na svijetu koji izvodi kamernu muziku. Izveli su više od 6.000 koncerata u više od 90 zemalja svjeta, na najvažnijim međunarodnim muzičkim festivalima (više od 30 nastupa na festivalu u Salcburgu).

Crna Gora je 92. zemlja koju su posjetili. Snimili su preko 350 djela na CD, LP, DVD I objavili veoma širok spektar radova iz oblasti kulture, obrazovanja i promocije klasične muzike. I Solisti Veneti su bili prvi orkestar u Italiji koji je održavao koncerte u osnovnim i srednjim školama izvodeći specijalne programe.

Njihov rad na ovakvoj promociji klasične muzike je nagrađen 1970. godine kada su pobijedili na takmičenju moderne muzike "Fastivalbar" zahvaljujući glasovima 350.000 mladih ljudi.

Mnogi kompozitori su posvetili Klaudiju Skimoneu i "I Solisti Veneti" djela koja su komponovali samo za njih, i na taj način zasnovali novu muzičku formu namijenjenu za 12 ili više solo žičanih instrumenata.

Između ostalih to su: Buzoti, Šaili, Konstant, Korgi, De Pablo, De Piro, Donatoni, Guasero, Malipjero, Manconi, Morikone, Skelsi i mnogi drugi.

"Veoma sam zadovoljan što smo svirali ovdje. To je san koji naš orkestar već decenijama unazad sanja. Mi smo večeras živjeli san. Veoma je interesantno svirati pred crnogorskom publikom, jer ona dobro reaguje na svaki naš potez. Posebno mi je zadovoljstvo što smo svirali ovdje, zbog istorijskih konekcija koje naše dvije zemlje imaju. Pretpostavljam da znate da su ljudi iz Venecije Crnu Goru nazvali Montenegro. Sve to pričinjava veće zadovoljstvo našem boravku ovdje. Posebnu zahvalnost dugujemo festivalu Grad Teatar, Budva, i Ambasadi Italije u Crnoj Gori, zbog ove inicijative. Nadam se da ćemo vas u budućnosti i dalje posjećivati”, kazao je dirigent i osnivač orkestra “I Solisti Veneti”, Klaudio Skimone.

Ambasador u CrnojGori, Vićenco Del Monako zahvalio se kamernom orkestru na divnoj noći koji su priredili u Budvi.

Direktor JU “Grad teatra” Blažo Radoman naglasio je da je ovo samo početak saradnje ovoga festivala i italijanske ambasade.

Bonus video: