"Djevojka s pomorandžama" u izdanju Nove knjige

Norveški autor Justejn Gorder dobitnik je prestižnih književnih priznanja. Prije svoje književne karijere, bio je profesor filozofije na fakultetu
249 pregleda 3 komentar(a)
Djevojka s pomorandžama, Foto: Nova knjiga
Djevojka s pomorandžama, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 21.08.2014. 12:58h

Roman "Djevojka s pomarandžama" kultnog norveškog autora Justejna Gordera može se naći na policama Gradskih knjižara u izdanju izdavačke kuće Nova knjiga.

Djevojka s pomarandžama je priča o potrazi za pravom ljubavi i o hrabrosti da se u životu biraju teži putevi za postizanje ciljeva. Roman koji predstavlja svojevrsnu odu života. Georg, petnaestogodišnji dječak, za rođendan dobija pismo od oca, koji je umro kad je dječak imao četiri godine, koje mu iz korijena mijenja život.

Uzbudljivo i zabavno pismo o misterioznoj djevojci s pomorandžama, koje čitamo zajedno sa Georgom, zapravo je prelijepa i dirljiva ljubavna priča. Kroz pitanja koja otac postavlja sinu, Gorder se i u ovoj knjizi bavi vječitim pitanjima o nastanku svijeta i čovjeka, o tajni univerzum, pokazujući da je majstor originalne kompozicije.

Njegovo stil pripovijedanja prožet optimizmom, uspijevajući da iznese emocije zaobilazeći patetiku, inspiriše čitaoce širom svijeta.

Norveški autor Justejn Gorder dobitnik je prestižnih književnih priznanja. Prije svoje književne karijere, bio je profesor filozofije na fakultetu.

Do sada je objavio mnoga djela, od kojih je najpoznatiji roman o istoriji filozofije Sofijin svijet, koji je preveden na šezdeset jezika, a samo u Njemačkoj je prodato preko tri miliona primjeraka ovog romana. Romani Sofijin svijet i Djevojka s pomarandžama mogu se naći u Gradskim knjižarama, u izdanju Nove knjige.

Bonus video: