Marijan Beneš sahranjen pod jugoslovenskom trobojkom: Borac, džentlmen i patriota

Od Beneša se, između ostalih, oprostio Tadija Kačar, koji je rekao da je "Marijan Beneš uvijek sa ringa odlazio uzdinguta čela, bez obzira da li je pobijedio ili izgubio"
94 pregleda 2 komentar(a)
beneš, Foto: Printscreen
beneš, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.09.2018. 14:46h

Marijan Beneš, legenda jugoslovenskog boksa i sporta, sahranjen je danas na groblju Sveti Marko u Banjaluci, a na posljednji počinak ispraćen je pod jugoslovenskom trobojkom.

Legendarni bokser je preminuo je u utorak u 68. godini nakon duge i teške bolesti.

U istoriju sporta se upisao 1973. kada je postao amaterski šampion Evrope u Beogradu, da bi 17. marta 1979. u Banjaluci u istorijskom meču protiv Francuza Žilber Koena postao profesionalni prvak Evrope.

U karijeri je imao 299 mečeva, 272 je završio pobjedom, izgubio je samo 16.

Kao profesionalac, Beneš je imao 39 mečeva, od kojih je 32 dobio, šest izgubio, dok je jedan meč završen neriješeno.

Prije sahrane, održana je komemoracija u njegivu čast. Komemoracija je počela himnom "Hej, Sloveni", a od Beneša se, između ostalih, oprostio Tadija Kačar, koji je rekao da je "Marijan Beneš uvijek sa ringa odlazio uzdinguta čela, bez obzira da li je pobijedio ili izgubio".

"Teško mi je prihvatiti da nas je napustio sjajni borac i šampion. Bio je borac, džentlmen, patriota i ljudina. Imao je čelične pesnice, lavlje srce i umjetničku dušu. Njegovim odlaskom otišao je najveći među nama", rekao je Kačar.

Bonus video: